Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding radioloog 2019

Wat is een radioloog?

De studie voor radioloog duurt 11 jaar, eerst wordt de studie voor basisarts (duurt 6 jaar) gevolgd en daarna de studie voor specialist in de medische beeldvorming, deze studie duurt 5 jaar. Het merendeel van de huisartsen en medisch specialisten raadplegen de radioloog om een juiste diagnose te stellen. Een radioloog stelt met onderzoekmethoden, zoals bijvoorbeeld echografie, MRI en röntgenopnames, vast of een orgaan of een lichaamsdeel ziek is. De uitslag van een onderzoek wordt altijd door je behandelend arts met je besproken. Soms behandelt de radioloog patiënten in overleg met andere medisch specialisten. Meestal wordt de behandeling van een patiënt bepaald door de diagnose en het advies van de radioloog. De radioloog die werkzaam is in een academisch ziekenhuis besteedt ongeveer een derde van zijn/haar tijd met lesgeven aan artsen die de opleiding radiologie volgen en aan studenten geneeskunde. Hij/zij verricht ook wetenschappelijk onderzoek. Een radioloog kan zich nog verder specialiseren in bijvoorbeeld hersenradiologie of kinderradiologie.   

Waar is de radioloog werkzaam?

De radioloog is werkzaam op de afdeling radiologie van een ziekenhuis. Hij/zij wordt o.a. ondersteund door radiodiagnostisch laboranten, medische technici en administratief medewerkers. Geregeld voert hij/zij overleg met andere medisch specialisten aangaande de behandeling van een patiënt. De radioloog is voor alle foto’s die op de afdeling radiologie worden gemaakt de eindverantwoordelijke. Indien een patiënt een botbreuk heeft wordt de röntgenfoto meestal door een radiodiagnostisch laborant gemaakt. De radioloog is vooral betrokken bij onderzoeken en echografieën van bijvoorbeeld de bloedvaten, darmen en maag.  

Welke onderzoeken kan een radioloog laten uitvoeren?

Een onderzoek welke onder verantwoording van een Radioloog valt, zijn onderzoeken om diagnostiek te kunnen verrichten. Er zijn veel verschillende soorten onderzoeken die gedaan worden op een afdeling radiologie van een ziekenhuis. Enkele voorbeelden zijn:

  • Mammografie: dit is een speciale röntgenfoto van de borst van de vrouw.
  • CT-scan: hierbij wordt bijvoorbeeld de buik of het hoofd met behulp van röntgenstralen in dunne plakjes afgebeeld. CT-scan: wordt vooral gemaakt om o.a. de botten, slagaders, bloedvaten, longen, hersenen en buikorganen af te beelden.        
  • MRI-scan: hierbij wordt een deel van het lichaam in plakjes afgebeeld, hier wordt gebruik gemaakt van een magnetisch veld en radiogolven i.p.v. straling. Met een MRI-scan worden o.a. het hart (en functie), de spieren, het ruggenmerg en zenuwen, hersenen (en functie), buikorganen, de pezen en gewrichtsbanden afgebeeld.
  • Dexametrie: met deze onderzoekmethode kan botontkalking worden gemeten, dit gebeurt met een lage dosis röntgenstralen.
  • Röntgenfoto: voor het maken van deze foto’s wordt röntgenstraling gebruikt.          

Wordt een radioloog door de zorgverzekering vergoed?

Een bezoek aan de radioloog vindt altijd plaatt na een bezoek aan de huisarts of medisch-specialist in het ziekenhuis. De vergoeding zal plaatsvinden per onderzoek of als ziekenhuisopname. Alle onderzoeken welke medisch noodzakelijk zijn, worden vergoed door het basispakket. Deze onderzoeken zijn vaak kostbaar en drukken op je eigen risico. 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding radioloog 2019 scoort gemiddeld: 9 3,1 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.