Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding rolstoelbus 2019

Wanneer gebruik maken van een rolstoelbus?

Er zijn verschillende bedrijven die gehandicaptenvervoer aanbieden. Ziekenhuizen en instellingen kunnen een contract hebben met deze bedrijven en kunnen deze inschakelen als ambulancevervoer niet nodig is. De instellingen krijgen hier een vast bedrag per maand voor. Ook individuele klanten kunnen gebruik maken van gehandicaptenvervoer. De rolstoelgebruiker wordt van plaats A naar B gebracht en de chauffeur helpt met in en uitrijden. Taxidiensten kunnen gebruikt worden voor sociaal-recreatieve uitstapjes, bijvoorbeeld voor familiebezoek of een dagje uit. Zorgvragers kunnen gebruik maken van de regeling voor zittend ziekenvervoer als ze onder één van de vijf groepen vallen:

  • Patiëntenvervoer van en/of naar chemotherapie of bestraling
  • Patiëntenvervoer van en/of naar nierdialyse
  • Rolstoelgebruikers die geen aangepast vervoer hebben
  • Visueel gehandicapten 
  • Mensen die voldoen aan de hardheidsclausule (hier wordt uitgerekend of de vervoerskosten boven een bepaald bedrag uitkomen volgens een vastgestelde formule).

rolstoelbus zorgverzekering vergelijken rode kruis
Het Rode Kruis verzorgd aangepast rolstoelvervoer

Wat is de vergoeding voor rolstoelvervoer?

Vanuit de basisverzekering wordt openbaar vervoer (laagste klasse) vergoed, per kilometer 30 eurocent voor de eigen auto, per (rolstoel)taxivervoer een volledige vergoeding bij een gecontracteerde taxivervoerder en vanuit de Basispolis 1,45 euro per kilometer bij een taxivervoerder zonder contract. De zorgverzekeraar moet toestemming geven aan de zorgvrager voor zittend ziekenvervoer. Hierna kunnen de gemaakte reiskosten gedeclareerd worden. Bij een aanvullende zorgverzekering kunnen de gemaakte kosten vergoed worden tot een hoger bedrag. Dit is per aanvullend pakket verschillend. Het is dus verstandig om de aanvullende pakketten goed met elkaar te vergelijken alvorens je een keuze maakt. Er kan het beste contact opgenomen worden met het taxibedrijf om duidelijkheid te verkrijgen in de kosten die gemaakt worden. Taxibedrijven hebben hun eigen regels en geven soms extra service. Een ligtaxi is vaak een dure aangelegenheid omdat de kosten vaak niet door de zorgverzekeraar vergoed worden. Dit is echter voor verschillende gemeentes op een andere manier geregeld, soms kan de gemeente de kosten voor haar rekening nemen. Bekijk in het onderstaande overzicht de vergoeding per zorgverzekeraar.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding rolstoelbus 2019 scoort gemiddeld: 3 3,3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.