Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding slijmoplossende middelen 2019

Wat zijn slijmoplossende middelen?

Slijm zorgt voor de reiniging en bescherming van de luchtwegen. Tevens houdt slijm de luchtwegen gesmeerd en vochtig. De slijmvliezen in het ademhalingskanaal, scheiden een kleverig slijm (mucus) af. Mensen die een chronische ademhalingsaandoening hebben, krijgen een opeenhoping van slijm. Door deze opeenhoping ontstaat er moeite met ademhalen omdat afvalstoffen niet meer worden verwijderd. Ophoping van slijm komt o.a. voor bij een vastzittende hoest, bij een chronische ademhalingsaandoening (COPD/Astma) en een luchtweginfectie. Bij de taaislijmziekte is het slijm moeilijk op te hoesten omdat het slijm erg taai is. Doordat bacteriën/virussen niet gemakkelijk uit de longen worden verwijderd ontstaan er veel luchtweginfecties. De taaislijmziekte is een erfelijke ziekte.

Hoe werken slijmoplossende middelen?

Een slijmoplossend middel zorgt er voor dat het slijm dunner wordt en loskomt, dunner slijm is makkelijker op te hoesten. Het middel kan worden “gedronken” (hoestdrank) of worden ingenomen (tablet). Een slijmoplossend medicijn kan ook met een masker of vernevelaar worden toegediend.

Welke middelen zijn er en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Enkele voorbeelden van slijmoplossende middelen die alleen verkrijgbaar zijn op recept: fluimucil, mistabron, pulmozyme. Enkele voorbeelden van slijmoplossende middelen die u kunt kopen bij de apotheek of drogist:

  • Broomhexine tabletten
  • Hoestdrank
  • Mucodyne

De bijwerkingen die kunnen voorkomen zijn: hoesten, ernstige neusverkoudheid, heesheid, maagklachten, huiduitslag, zweten, duizeligheid en overgevoeligheidsreacties. Indien je voor ademhalingsklachten de huisarts bezoekt, informeer hem/haar dan welk zelfzorgmiddel je al (hebt) gebruikt voor deze klachten.

Welke vergoeding wordt gegeven voor slijmoplossende middelen?

Vanuit het basispakket wordt een vergoeding verstrekt voor medicijnen. Niet alle medicijnen worden vergoed door je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kan er voor kiezen om alleen de goedkoopste variant van een medicijn te vergoeden. Voor verschillende medicijnen betaalt je een eigen bijdrage. De eigen bijdrage kun je bij enkele zorgverzekeraars verzekeren, middels een aanvullende verzekering. Per verzekerde wordt per jaar een maximum bedrag gesteld. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat het maximale te vergoeden bedrag van de eigen bijdrage vermeld.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding slijmoplossende middelen 2019 scoort gemiddeld: 16 2,7 5

Gemiddelde beoordeling



Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.