Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding tandvleesbehandeling 2019

Wat is parodontologie?

De betekenis van parodontologie is letterlijk: de leer "logie" van hetgeen de tanden "donto" omringt "paro". Parodontologie heeft dus betrekking op alles wat te maken heeft met het kaakbot en het tandvlees. Een tandvleesbehandeling behoort dan ook bij parodontologie.

Wanneer is een tandvleesbehandeling nodig?

Bloedend tandvlees, gingivitis (een lichte ontsteking), parodontitis (hevige ontsteking) zijn tandvleesproblemen die moeten worden behandeld ter voorkoming van gebitsproblemen. De tandarts verwijdert bij een controlebezoek het aanwezige tandsteen ter voorkoming van tandvleesproblemen. Indien nodig word je door de tandarts doorverwezen naar een mondhygiënist(e). Deze richt zich vooral op de mondverzorging en geeft preventieve adviezen ter voorkoming van tandvleesaandoeningen. Een mondhygiënist(e) verwijdert ook het aanwezige tandsteen. Als het tandvlees is ontstoken, volgt er een tandvleesbehandeling.   

Wat gebeurt er bij een tandvleesbehandeling?

Er wordt eerst een onderzoek ingezet om  o.a. het volgende vast te stellen:  

  • hoeveel ruimte is er tussen de tand en het tandvlees 
  • bewegen de tanden en/of kiezen 
  • is er sprake van teruggetrokken tandvlees 
  • is er pus aanwezig
  • is er tandplak aanwezig.                                                                                                    

De status van het gebit wordt vastgelegd. Hierna wordt plak, tandsteen en het ontstekingsweefsel onder het tandvlees verwijderd.  Om na te gaan of er bacteriën aanwezig zijn wordt er een bacteriekweek gemaakt. Uit de ruimte tussen tand en tandvlees wordt met behulp van papierstiftjes een hoeveelheid bacteriën weggehaald. Op het laboratorium wordt de bacteriekweek onderzocht op bepaalde bacteriën. Als er een bepaalde bacterie wordt gevonden kan er een antibioticakuur worden voorgeschreven ter bestrijding van de aanwezige bacteriën. Het komt ook voor dat je doorverwezen word (door tandarts/mondhygiënist) naar de parodontoloog. De leer van de ziekten van het tandvlees wordt parodontologie genoemd. Een tandvleesbehandeling bij de parodontoloog richt zich voornamelijk op ernstige ontstekingen van het tandvlees die verlies van steunweefsel (bot) kunnen veroorzaken. 

Wat is de vergoeding voor een tandvleesbehandeling?

Vanuit de basisverzekering van je zorgverzekerring wordt geen vergoeding verstrekt. Indien je een aanvullende verzekering hebt afgesloten heb je mogelijk recht op een vergoeding. Er geldt geen eigen risico voor een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Ben je jonger dan 18 jaar dan wordt er onder bepaalde voorwaarden een vergoeding voor parodontologie vanuit de basisverzekering verstrekt. Kijk voor meer informatie naar de onderstaande tabel.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding tandvleesbehandeling 2019 scoort gemiddeld: 18 2,1 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.