Vergoeding thuis bevallen 2025

Wanneer kiezen voor een thuisbevalling?

Veel vrouwen in Nederland willen thuis bevallen, dit is niet altijd mogelijk. Als er een verhoogde kans is op complicaties tijdens de bevalling, dan moet de bevalling in een ziekenhuis plaatsvinden. Er is dan sprake van een medische indicatie, de bevalling wordt dan altijd begeleid door een gynaecoloog. Als er geen medische indicatie is, kan er voor worden gekozen om in een ziekenhuis, kraamhotel of thuis te bevallen. Als een zwangere vrouw voor een thuisbevalling kiest, wordt zij begeleid door een verloskundige. Bij een thuisbevalling is het een vereiste dat er binnen dertig minuten een ziekenhuis bereikbaar moet zijn, omdat het kan voorkomen dat er complicaties optreden die een bevalling in een ziekenhuis noodzakelijk maken. Als dit gebeurt, wordt de bevalling door een gynaecoloog begeleid. thuisbevalling zorgverzekering vergelijken vergoeding Een thuisbevalling heeft veel voordelen   

Wat zijn de voor- en nadelen bij een thuisbevalling?

De voordelen van een thuisbevalling zijn:
  • je bevind je in een vertrouwde omgeving
  • de sfeer is thuis intiemer dan in een verloskamer in het ziekenhuis
  • familie en vrienden kunnen je bezoeken op tijden die jij aangeeft
  • een normale bevalling kan net zo veilig thuis verlopen, als in een ziekenhuis.
De nadelen van een thuisbevalling zijn:
  • er is geen medische hulp binnen handbereik
  • je moet alsnog naar het ziekenhuis als de bevalling niet normaal verloopt
  • als je al persweeën hebt, is een rit naar het ziekenhuis erg vervelend
  • de sfeer in een ziekenhuis is minder dan thuis.

Wat moet er worden geregeld voor een thuisbevalling?

Als je de keuze hebt gemaakt om thuis te bevallen moeten er wel diverse zaken worden geregeld voor de bevalling. Je moet geschikt medisch materiaal (kraampakket) in huis halen. Indien je al kinderen hebt, kun je het beste vooraf afspraken maken wie de kinderen opvangt tijdens je bevalling. Na de bevalling heb je nog hulp (kraamhulp, familie of vrienden) nodig, regel je hulp tijdig. Een kraampakket bevat alles wat voor een thuisbevalling nodig is, zoals bijvoorbeeld: een matrasbeschermer, kraamverband, verbandwatten, steriele gaasjes, ontsmettingsmiddelen, koortsthermometer en een navelklem.

Wat zijn de vergoedingen voor een thuisbevalling?

Voor een thuisbevalling wordt een vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Voor deze vergoeding geldt geen eigen risico. Voor kraamzorg geldt een eigen bijdrage, deze is wettelijk vastgesteld. Indien je zorgverzekeraar geen contract heeft afgesloten met de verloskundige die je begeleidt tijdens de bevalling, kan de vergoeding mogelijk lager uitvallen. Indien je een aanvullende verzekering hebt afgesloten, wordt vanuit deze verzekering mogelijk een vergoeding voor het kraampakket gegeven. Raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering om vast te stellen op welke vergoeding je recht hebt. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp zwangerschap? Dan kun je meer informatie vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.