Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding triggerfinger 2019

Wat is een triggerfinger?

Als een vinger moeilijk kan worden gestrekt en alleen met een schokje recht komt, is er sprake van een triggerfinger (tenosynovitis stenosans). Deze aandoening wordt ook wel een haperende vinger genoemd. Een triggerfinger wordt veroorzaakt door een ontsteking in één van de buigpezen van de vingers. Hierdoor is een vernauwing ontstaan van een peesschede. Een peesschede omgeeft het uiteinde van een spier. Door de vernauwing ontstaat er een mindere beweeglijkheid van de pees. De ontsteking kan een verdikking veroorzaken aan de duimbasis of in de handpalm. De zogenaamde triggering, ontstaat doordat er een disbalans is tussen het volume en de omvang van de pees. Buigen en strekken is moeilijk omdat de pees blijft hangen. Als de pees vastloopt moet de vinger worden geholpen om deze weer te strekken.

Wat zijn oorzaken, de verschijnselen en welke klachten horen bij een triggerfinger?

De oorzaak van een triggerfinger kan vaak niet worden achterhaald. Het kan mogelijk zijn veroorzaakt door overbelasting. Het staat vast dat bij de volgende patiënten een triggerfinger vaker voorkomt;

  • reumapatiënten
  • personen met diabetes (suikerziekte)
  • patiënten met het carpale tunnelsyndroom 

Tevens komt deze afwijking het meeste voor bij vrouwen tussen de 45 en 65 jaar. Het is een lastige afwijking maar ook een onschuldige afwijking. De klachten beginnen met irritatie of een geringe pijn als de vinger wordt gebogen, dit komt vooral voor op het moment dat er iets wordt vastgegrepen. Een arts stelt de diagnose door een lichamelijk onderzoek te verrichten. Voor deze diagnose zijn geen andere onderzoeken nodig.

Hoe wordt een triggerfinger behandeld?

Je arts geeft je eerst advies om bepaalde bewegingen/handelingen te vermijden. Indien hierdoor de klachten niet verminderen of verdwijnen, kan je arts een injectie met een ontstekingsremmer toedienen. De klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen. Helaas kunnen de klachten ook weer terugkomen. De vinger kan dan worden geopereerd. Tijdens de operatie wordt alleen je vinger verdoofd. Door een snede in de peesschede te maken, ontstaat er ruimte voor de verdikte pees. Hierna wordt de huid met hechtingen gesloten. Het is een kortdurende operatie (ongeveer 10 minuten), na de operatie kun je meteen naar huis. Je arts legt aan je uit wat je wel of niet mag doen na de operatie.

Wat is de vergoeding voor de behandeling van een triggerfinger?

Geneeskundige zorg door een medisch specialist, wordt vergoed vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico. Let op wanneer je gekozen hebt voor een budgetpolis. Alleen wanneer je behandeld word in een ziekenhuis waar de zorgverzekering een contract mee heeft, krijg je de volledige behandeling vergoed.  

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding triggerfinger 2019 scoort gemiddeld: 11 4 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.