Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding vakantiereizen voor zieken 2019

Aangepaste vakanties 

Even lekker een weekje uitwaaien aan het strand, of een flinke wandeling maken in de bergen om nieuwe energie op te doen, is iets waar een mens zo nu en dan behoefte aan heeft. Waar het voor de meeste mensen de normaalste zaak van de wereld is om op vakantie te gaan, is dit niet voor iedereen weg gelegd. Sommige mensen met een lichamelijk beperking of chronische ziekte kunnen alleen op vakantie wanneer het vakantie verblijf speciaal is ingericht.

Voor wie is een zorgvakantie?

Een reis, georganiseerd voor ernstig zieken en mensen die afhankelijk zijn van zorg, wordt ook wel een zorgvakantie genoemd. De vakantie vindt plaats op een locatie waar speciale voorzieningen zijn getroffen zoals:

 • Geen drempels
 • Aangepast sanitair
 • Lift aanwezig
 • Rolstoel toegankelijk

Tijdens deze vakantie wordt zorg geboden. Dit kan in de vorm van een ziekenverzorgende. Maar er zijn ook vakanties waarbij het nodig is dat een verpleegkundige of arts aanwezig is. De zorg die geboden wordt, kan geheel aangepast worden op de behoefte van de gast.

zorgvakantie zorgverzekering
Bij vakantiehotel de Valkenberg van het Rode Kruis is aangepast zwembad

Enkele voorbeelden van speciale zorg:

 • Wassen en aankleden
 • Insuline spuiten
 • Wondverzorging
 • Ogen druppelen
 • Elastische kousen aantrekken

Naast deze verzorging worden er bij bepaalde reizen ook excursies aangeboden die onder specialistische begeleiding plaatsvinden. Voor rolstoelafhankelijke mensen zijn er locaties om te verblijven die rolstoelvriendelijk zijn.

Vakantie draagt bij aan het welzijn 

Op vakantie gaan, kan een positieve bijdrage hebben op het welzijn van de mens. Ook kan het zorgen voor een sneller herstel van bepaalde aandoeningen en het verlaagt stress. 

Welke aanbieders van zorgvakanties zijn er?

Er zijn veel organisaties die een zorgvakantie aanbieden. Twee grote organisaties in Nederland zijn De Zonnebloem en het Nederlandse Rode Kruis. De reizen zijn voor ernstig zieken of mensen met een beperking. Een aantal aanbieders organiseren zorgvakanties op bestemmingen wereldwijd. Op safari in Afrika, een cruise over de Middellandse Zee, verblijf in een resort of een wintersportreis, behoren allemaal tot de mogelijkheden. Niet iedereen kan dezelfde vakantiereis boeken, dit is afhankelijk van de ernst van de ziekte of in hoeverre iemand beperkt is. Vaak wordt de mogelijkheid geboden om samen met de partner deel te nemen aan deze vakanties. Voor jongeren zijn er zorgvakanties waar uitsluitend jongeren meegaan.

De zonnebloem zorgvakantie zorgverzekering
Het volledig aangepaste schip van de zonnebloem komt op de mooiste plekjes van Nederland en Europa

Wordt er een vergoeding gegeven voor vakantiereizen voor zieken?

Een zorgvakantie wordt niet vergoed vanuit het basispakket. Indien je een aanvullende verzekering hebt, wordt er mogelijk een vergoeding verstrekt. Dit kan een vastgesteld bedrag zijn of een bepaald percentage van de kosten. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staat vermeld of je recht hebt op een vergoeding. Hierbij worden ook de voorwaarden vermeld om voor een vergoeding in aanmerking te komen. In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel je zorgverzekering vergoedt.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding vakantiereizen voor zieken 2019 scoort gemiddeld: 34 3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.