Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding verbandmiddelen 2019

Er zijn heel veel verschillende soorten verbandmiddelen op te noemen. Deze diversiteit bestaat omdat elke wond anders is, een andere omvang heeft en hierom ook verschillend behandeld moet worden. Er is een grote variatie in prijs en kwaliteit. Sommige worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen of linnen, andere meer van synthetische oorsprong. Hieronder volgt een opsomming van de meest gebruikte verbandmiddelen.

Kompressen

 • Steriele gazen. Deze worden gebruikt om een wond zo schoon mogelijk af te dekken en verdere besmetting te voorkomen. Het is ook vocht opnemend. Het gaasje is steriel verpakt, er kunnen dus geen ziektekiemen bijkomen. Er zijn verschillende afmetingen verkrijgbaar, waarvan de 5x5 en 10x10 gaasjes het meest gebruikt worden.
 • Het Metalline-gaas. Dit is een kompres met een speciale dunne aluminium laag en is voorzien van kleine gaatjes zodat het vocht er door kan. Het wordt gebruik voor brandwonden, schaafwonden en wonden bij kinderen, is niet-klevend en vocht opnemend. De aluminium zijde wordt aan de wond aangebracht
 • Het brandwondenkompres. Deze wordt, zoals de naam al doet vermoeden, gebruikt voor de behandeling van brandwonden. Naast het Metalline-gaas wordt gebruik gemaakt van speciale brandwondencompressen zoals WaterJel of Burnshield. Deze zijn steriel verpakt en doordrenkt in een speciale vloeistof, welke een koelend en genezend effect heeft op de brandwond. Deze kompressen mogen niet langer dan 30 minuten gebruikt worden omdat ze tot onderkoeling kunnen leiden.
 • Vette gazen of paraffine gazen. Dit zijn gazen met een fijnmazige structuur en zijn voorzien van een laag vaseline of paraffine. Door de vette laag plakken de gazen niet aan de wond en blijft het wondoppervlak vettig. Zo wordt het verwisselen van de verbanden makkelijker en wordt voorkomen dat de wond telkens opnieuw open wordt getrokken bij iedere verbandwissel. Bij brandwonden die enige uren oud zijn, schaafwonden die afgedekt moeten worden en open wonden die langzaam moeten genezen, kunnen deze gazen gebruikt worden. Het is belangrijk om niet meerdere lagen over elkaar heen te gebruiken omdat de wond dan wordt afgesloten en er geen zuurstof bij de wond kan komen.
 • Hydrocolloïde kompressen. Deze worden gebruikt voor het creëren en in stand houden van een vochtig wondmilieu bij licht tot matig vocht afgevende, niet-geïnfecteerde worden. De hydrocolloïd wondcontactlaag absorbeert het wondvocht en vormt een gellaag. Extra fixatie van het kompres is niet nodig, want het is zelfklevend. De polyurethaan, luchtdoorlatende folie toplaag is van buitenaf waterdicht en voorkomt doorlekken. Overtollig vocht kan van binnenuit verdampen, waardoor absorptie van het wondvocht bevorderd wordt. Omdat dit kompres zich vormt naar de lichaamscontouren, is het geschikt voor moeilijke plaatsen zoals de tenen en de hiel.

Zwachtels

 • De hydrofiel elastische zwachtel. Dit is een lange strook elastisch textiel op een rol, welke zeer rekbaar is. Deze zwachtel wordt gebruikt voor het aanleggen van een eenvoudig wonddekverband. Dit is verkrijgbaar van 4 tot 12 centimeter breedte.
 • De ideaalzwachtel. Dit is een rol elastisch textiel, dat stevig geweven is. Het kan gebruikt worden om een drukkend verband aan te leggen zoals een wonddrukverband. Synthetische watten worden hierbij altijd gebruikt om drukplekken en afknelling te voorkomen.
 • Zelfklevende zwachtel. Dit is een niet-rekbaar verband. Het kan gebruikt worden voor zowel het aanleggen van een wonddekverband als voor een wonddrukverband. Er is een zelfklevende laag aangebracht aan de buitenzijde. Hierdoor blijft het verband goed zitten.
 • Cambric zwachtel. Deze zwachtel is niet-elastisch. Het werd vroeger in combinatie met vette watten gebruikt voor het aanleggen van een (wond)drukverband. Het kan meer tegendruk op een wond geven, maar omdat het al snel te strak zit en het een groter risico geeft op afknellen wordt het niet zo veel meer gebruikt.

Gecombineerde verbanden

 • Het snelverband. Dit is een verband welke alle benodigdheden van een dekverband in één bevat en direct gebruiksklaar is. Het bestaat uit witte watten, een gaaskompres en aan beide zijden twee hydrofiel elastische zwachtels. Omdat het verband opgevouwen steriel verpakt is, kan het met vieze handen worden aangepakt zonder het kompres te bevuilen. Het verband wordt vlak boven de wond pas open getrokken door aan de zwachtels te trekken. 
 • Het wondsnelverband. Dit is een steriel kompres met een zwachtel en kan gebruikt worden voor kleine verwondingen. Doordat er aan beide uiteinden kleefpleister zit, kan het verband op de plaats worden gehouden.
 • De traumazwachtel. Dit is een complete set om snel een wonddrukverband aan te leggen bij een ernstige bloeding. Doordat er geen extra hulpmiddelen nodig zijn wordt deze zwachtel aangeraden in noodsituaties.
 • Een stollingsverband. In dit verband of kompres zit Celox verwerkt, dit is een stof die de stolling in het bloed in gang zet om zo een ernstige bloeding snel te stoppen. Er zijn ook korrels verkrijgbaar, het zogenaamde stollingsgranulaat, welke in de wond gestrooid kunnen worden en zo zorgen voor de vorming van een stevig stolsel om de bloeding te stoppen.
 • De driekante doek. Dit is een driehoekig stuk stof van viscose of katoen. Het kan gebruikt worden om een mitella of brede das aan te leggen of een doekverband te maken.

Watten

 • Synthetische watten. Deze zijn gemaakt van polyester en van nature vocht doorlatend en veerkrachtig. Ze nemen vocht op bij een ernstige bloeding en ze worden gebruikt bij het aanleggen van een drukverband, waar ze zorgen voor een goede verdeling van de druk.
 • Witte watten. Deze zijn gemaakt van katoen en nemen veel vocht op. Ze worden ook gebruikt bij het aanleggen van een wonddekverband.
 • Vette watten. Deze werden vroeger gebruikt voor het aanleggen van een drukverband. Ze nemen geen vocht op en zijn wel veerkrachtig. Vette watten worden bijna niet meer gebruikt.

Pleisters

 • Wondpleisters. Deze worden gebruikt om kleine wonden af te dekken en bestaan uit een strook kleefpleister met daarin een stukje gaas. Deze pleister is niet steriel. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar waaronder de pleister op rol die op maat geknipt kan worden, vingerpleisters, eilandpleisters (met aan vier zijden plakranden) en blauwe horecapleisters. Sommige mensen kunnen allergisch reageren op bruine pleisters. Dan moet gekozen worden voor witte of hypo allergene pleisters.
 • Hechtstrips. Deze worden ook wel steristrips genoemd en zijn plakkende strips die gebruikt kunnen worden om de wondranden bij een te brengen en te zorgen voor een goede wondgenezing. Ze mogen alleen gebruikt worden bij kleine huidwonden met scherpe wondranden die eenvoudig zonder veel spanning bijeengebracht kunnen worden. De wond mag ook niet vuil zijn. Een variant op de hechtstrips zijn zwaluwstaartjes.
 • Kleefpleisters. Deze worden gebruikt om verbanden mee vast te plakken en te fixeren. Leukoplast is de merknaam.

De vergoeding van verbandmiddelen

Als je chronische wondzorg nodig hebt, worden de verbandmiddelen hiervoor vergoed vanuit de basisverzekering in 2019. Er moet wel rekening gehouden worden met het eigen risico. Bij de meeste verzekeringen moeten de verbandmiddelen wel gehaald worden bij de apotheek die aangesloten is bij de desbetreffende verzekering. 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding verbandmiddelen 2019 scoort gemiddeld: 6 3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.