Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding vullingen 2019

Wanneer heb je een vulling nodig?

Een goede gebitsverzorging is erg belangrijk. Als het gebit dagelijks niet goed wordt gereinigd kan er mogelijk eerder tandbederf optreden. Symptomen van tandbederf zijn o.a.: pijnlijke tanden/kiezen, gevoelige tanden/kiezen, pijn bij het kauwen. De meeste mensen bezoeken twee keer per jaar de tandarts voor een controle. Bij een controle wordt eventueel aanwezig tandsteen verwijderd en indien nodig een gaatje gevuld. Door de regelmatige controle wordt het gebit beter onderhouden en is er minder kans dat het gebit problemen oplevert. Als een kies/tand door tandbederf is beschadigd, kan deze door de tandarts worden gevuld. Als er een stukje van de tand af is, kan dit ook door een vulling worden hersteld. Het komt ook voor dat een tand niet direct kan worden gevuld, dan wordt er een tijdelijk vullingsmateriaal aangebracht. Op een later tijdstip wordt de definitieve vulling aangebracht.

Welk materiaal wordt voor een vulling gebruikt?

Door het aanbrengen van een vulling wordt de vorm en functie van de tand/kies zo goed mogelijk hersteld. Voor een vulling wordt composiet en amalgaan gebruikt.  Enkele verschillen:

Composiet

Amalgaan

witte kleur

zilver/grijze kleur

herstel van een voortand

afwijkende kleur bij voor herstel voortand

bevat geen kwik

bevat kwik

vereist een nauwkeurige werkwijze      

gemakkelijk te plaatsen

korte levensduur

lange levensduur

 

 

 

 

 

 

 

In de afgelopen jaren worden er steeds meer composietvullingen geplaatst. Een biologische tandarts gebruikt alleen composietvullingen. Er zijn nog steeds tandartsen die amalgaanvullingen plaatsen. Uit onderzoek is gebleken dat er kwik (kleine hoeveelheid) vrijkomt uit een amalgaanvulling. Kwik is schadelijk voor de gezondheid. In Nederland is het gebruik van een amalgaanvulling nog toegestaan, daarentegen is dit in verschillende landen in Europa verboden.

Wat is de vergoeding voor een vulling? 

Voor personen onder de 18 jaar wordt voor bepaalde tandheelkundige zorg een vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering. Personen vanaf 18 jaar ontvangen geen vergoeding vanuit de basisverzekering. Je kunt een aanvullende verzekering bij je zorgverzekeraar afsluiten, zodat je in aanmerking kan komen voor een (gedeeltelijke) vergoeding van tandheelkundige zorg (inclusief materiaalkosten). Voor een vergoeding vanuit een aanvullende verzekering geldt geen eigen risico. Bekijk voor meer informatie onderstaand overzicht.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!


Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.