Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding wettelijke eigen bijdrage gezichtshulpmiddelen 2019

Wat is de wettelijke eigen bijdrage gezichtshulpmiddelen?

Ooglenzen waarmee je beter ziet zijn gezichtshulpmiddelen, er zijn verschillende soorten lenzen: scleralenzen, bandagelenzen en contactlenzen.

Voor bepaalde zorg uit de basisverzekering moet je altijd zelf een gedeelte betalen. Het gedeelte wat je moet betalen is de wettelijke eigen bijdrage. Jaarlijks wordt door de overheid vastgesteld voor welke zorg uit de basisverzekering een eigen bijdrage geldt. Ook wordt door de overheid vastgesteld hoe hoog het bedrag voor de eigen bijdrage is. Voor 2019 heeft de overheid vastgesteld dat de eigen bijdrage geldt voor:

Als er voor zorg uit de basisverzekering een maximale vergoeding geldt,  dan moet je ook een eigen bijdrage betalen. Stel je krijgt voor bepaalde zorg uit de basisverzekering € 150,00 vergoed, maar de gemaakte kosten zijn meer dan dit bedrag bijvoorbeeld € 175,00 dan betaalt je een eigen bijdrage van € 25,00. De € 150,00 valt onder het eigen risico. Iedereen die een basisverzekering heeft afgesloten is verplicht om een eventuele eigen bijdrage te betalen. De eigen bijdrage geldt dus ook voor personen die jonger zijn dan achttien jaar.

Voor gezichtshulpmiddelen geldt de eigen bijdrage, maar deze geldt ook voor andere hulpmiddelen zoals bijvoorbeeld: oorstukjes (hoortoestellen), (semi-)orthopedische schoenen, tinnitusmaskeerder, een pruik en hoortoestellen.

Ben ik verplicht om een verzekering af te sluiten?

Iedereen die in Nederland woont is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Er zijn slechts drie uitzonderingen. Dit zijn mensen met gemoedsbezwaren tegen een zorgverzekering (deze mensen betalen in plaats van een premie een bijdrage over hun loon), militairen in actieve dienst en buitenlandse studenten onder de dertig jaar die voor hun studie tijdelijk in Nederland wonen. Er is geen verplichting om een aanvullende verzekering af te sluiten. Echter is het meestal wel raadzaam om een aanvullende verzekering af te sluiten omdat je dan niet onverwachts voor hoge kosten komt te staan die je zelf moet betalen.  

Kan ik de eigen bijdrage verzekeren?

Verschillende zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid om de eigen bijdrage te verzekeren door een aanvullende verzekering af te sluiten. Voor de vergoeding die wordt verstrekt vanuit een aanvullende verzekering voor een eigen bijdrage wordt meestal een maximum bedrag per persoon per jaar vastgesteld. In de polisvoorwaarden van elke zorgverzekeraar staan alle vergoedingen vermeld waarop je recht hebt. Om de zorgverzekering te kiezen die bij je past is het raadzaam om de aangeboden aanvullende verzekeringen te vergelijken.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding wettelijke eigen bijdrage gezichtshulpmiddelen 2019 scoort gemiddeld: 5 2,8 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.