Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding ziekenvervoer helikopter 2019

Wanneer wordt iemand vervoerd per helikopter?

Het ziekenvervoer per helikopter is per definitie een medisch noodzakelijk transport. Het vervoer per helikopter gebeurt alleen wanneer er zeer veel spoed is geboden bij het vervoer. Het vervoer vanaf de Waddeneilanden wordt gedaan door een helikopter van de search and resue afdeling van de luchtmacht. 

Er zijn verschillende inzetcriteria wanneer er gebruik gemaakt kan worden van een helikopter ofwel Mobiel Medisch Team genoemd. In Nederland zijn er meerdere afdelingen van deze MMT welke het dekkingsgebied van Nederland waarborgen en tevens een klein stukje Duitsland inclusief de waddeneilanden. Er zijn diverse criteria wanneer deze MMT's een uitruk zullen maken, bijvoorbeeld:

 • Dit is onder andere afhankelijk van de locatie van de patiënt, is de locatie niet benaderbaar met een ambulance        
 • Worden de vitale functies van de patiënt bedreigd (lage bloeddruk, hoge hartslag, shock of zelfs reanimatiebehoeftig) 
 • Aandoeningen van de patiënt (soms dient er directe actie ondernomen te worden wat de ambulanceverpleegkundige niet zelfstandig kan uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het prikken van een thoraxdrain in het geval van een klaplong of bloed in de longen ten gevolge van een ongeval)         
 • De aard van de verwondingen, indien er met zeer hoge krachten of snelheid een ongeval plaatsvindt, denk aan een explosie, vliegtuigongeval, hoog energetisch letsel zoals auto vs boom met >120 km / uur.   

Dit zijn een aantal punten welke terug te vinden zijn op de website van het landelijk netwerk acute zorg

Waar bestaat het medisch team uit behorende bij de trauma helikopter?

Het medisch team bestaat uit een piloot, een verpleegkundige en een gespecialiseerde arts.

 • De piloot bestuurt de helikopter, voordat een piloot een traumahelikopter mag besturen heeft hij/zij veel vliegervaring opgedaan bijvoorbeeld bij de luchtmacht of de marine. Meestal hoort de piloot pas in de helikopter naar welke locatie hij/zij moet vliegen. De verantwoordelijkheid voor de helikopter is voor de piloot, hij/zij heeft de leiding.
 • Een verpleegkundige heeft meerdere taken, zoals bijvoorbeeld een ondersteunende vliegtechnische taak en assistentie aan de arts verlenen. Een verpleegkundige die deel uit maakt van een MMT heeft hier een speciale opleiding voor gevolgd.   
 • De arts is voordat hij/zij deel uit kan maken van het team speciaal hiervoor opgeleid. Hij/zij moet in staat zijn om in de helikopter direct de nodige eerste hulp te kunnen verlenen.

Wat is de vergoeding voor ziekenvervoer per helikopter?

De vergoeding van de helikopter en MMT worden betaald vanuit het basispakket van je zorgverzekering.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding ziekenvervoer helikopter 2019 scoort gemiddeld: 9 4,1 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.