Artsen tegen stopzetting van vergoeding dure medicijnen

Artsen zijn tegen stopzetten vergoedingen

De laatste tijd is er al veel kritiek geleverd op het voornemen van het CVZ (het College van Zorgverzekeringen) een aantal dure medicijnen niet meer te vergoeden vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Het gaat daarbij onder meer om medicijnen ter behandeling van de ziekten van Pompe en Fabry, bij welke, volgens het CVZ, de kosten niet opwegen tegen de effectiviteit.

Naast de felle kritiek van de Tweede Kamer en patiënten verenigingen, slaan nu ook een aantal gerenommeerde artsen alarm over het voornemen van het CVZ deze vergoeding stop te zetten. De artsen hebben in een brief aan het CVZ meegedeeld te vrezen dat dit de toekomstige ontwikkeling van nieuwe behandelingen van zeldzame spierziektes zal belemmeren. Dit heeft het ISNO, het Interuniversitair Steunpunt Neuromusculair Onderzoek, in de persoon van Neuroloog Jan Verschuuren, bekend gemaakt.
De artsen vrezen dat ook andere medicijnen, of de ontwikkeling daarvan, ter discussie zullen komen te staan.

‘Het is moeilijk te begrijpen waarom nu juist een zeldzame wees ziekte als voorbeeld wordt genomen om de discussie over kosteneffectiviteit te openen. De behandeling van wees ziekten zal niet snel kosteneffectief kunnen zijn. Dit is al bekend sinds het rapport van de Raad voor de Volksgezondheid in 2006, dat terecht een uitzondering maakte voor de behandeling van wees geneesmiddelen’, luidt de stelling van de artsen. Men stelt verder dat het stopzetten van een medicijn waarvan de effectiviteit is aangetoond, en waar geen alternatief op voorhand is, een onmogelijke taak voor de behandelaar is. Straks kunnen innoverende medicijnen, in Nederlandse universiteiten ontwikkelt, alleen in het buitenland ingezet worden ter behandeling van spierziekten, aldus de artsen.

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie