De Nederlandsche Bank mengt zich in discussie reserves zorgverzekeraars

Nederlandsche bank reserves zorgverzekeraars

De afgelopen weken is er een discussie ontstaan rondom de extra reserves van de Nederlandse zorgverzekeraars. De afgelopen tien jaar zijn de reserves van de zorgverzekeraars gezamenlijk met 12 miljard euro gegroeid. Daarmee voldoen de zorgverzekeraars ruim aan de solvabiliteitseis van De Nederlandsche Bank.

Een aantal partijen binnen de zorg, waaronder de Consumentenbond en minister Edith Schippers van Volksgezondheid, gaven aan dat aan de hand van de extra reserves de zorgpremies volgend jaar opnieuw omlaag kunnen. Vertegenwoordigers van zorgverzekeraars gaven echter aan dat het te vroeg is om te stellen dat de zorgpremies volgend jaar opnieuw omlaag kunnen. Tot nu toe heeft enkel zorgverzekeraar DSW ingestemd met het verlagen van de maandelijkse zorgpremie.

Inmiddels heeft ook De Nederlandsche Bank zich gemengd in de discussie. De Nederlandsche Bank beaamt de stelling van de zorgverzekeraars dat het belangrijk is dat zij over ruime reserves blijven beschikken om zo extra risico’s op te kunnen vangen. De reserves van de zorgverzekeraars zijn slechts genoeg om drie maanden zorg op te vangen.

De Nederlandsche Bank geeft daarnaast aan dat de resultaten over het jaar 2012 niet gezien kunnen worden als een standaard voor de zorgverzekeringsbranche. In 2012 haalden de Nederlandse zorgverzekeraars een flinke winst binnen. De resultaten over dit jaar zijn nog niet bekend alhoewel bronnen aangeven dat de zorgverzekeringsbranche ook dit jaar een flinke winst zal draaien. Hierdoor is een vertekend beeld ontstaan waardoor men verwacht dat opnieuw de zorgpremies verlaagd zullen worden.

Volgens de Nederlandsche Bank zijn de zorguitgaven en de uiteindelijke winst van zorgverzekeraars ieder jaar weer van verschillende factoren afhankelijk waardoor het lastig is om vroeg van te voren te voorspellen hoeveel winst er precies wordt behaald. Het is daarom niet verstandig om vroegtijdig beloftes te maken over het verlagen van de zorgpremies.