De zorgverzekeringsmarkt anno 2013

Zorgverzekeringsmarkt 2013

Achmea voert de top drie aan van grootste zorgverzekeraarconcerns op toch wel geruime afstand gevolgd door Coöperatie VGZ en CZ. Met een percentage van 41 is het marktaandeel van Achmea ongeveer twee keer zo groot als dat van de nummers twee (Coöperatie VGZ: 22%) en drie (CZ: 18%). Het aantal partijen dat actief is binnen deze verzekeringsmarkt is in de afgelopen jaren gedaald.

Zowel het aantal zorgverzekeraarconcerns en het aantal zorgverzekeraars dat Nederland kent laten sinds de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 een voornamelijk dalende lijn zien. Zo waren er in 2006 nog 33 zorgverzekeraars actief en zijn dit er in 2013 nog 26. Echter is 2013 het eerste jaar waarin er geen wijzigingen hebben plaats gevonden in zowel het aantal concerns als het aantal zorgverzekeraars ten opzichte van het voorgaande jaar. Per januari 2014 zal er een nieuwe zorgverzekeraar toetreden, namelijk Anno12.

Aantal concerns en zorgverzekeraars per jaar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Momenteel wordt de Nederlandse zorgverzekeringsmarkt verdeeld over negen zorgverzekeringconcerns namelijk; Achmea, Coöperatie VGZ, CZ, Menzis, DSW, ONVZ, Zorg&Zekerheid, ASR en Eno. Het meest recent verdwenen concern is De Friesland welke fuseerde met Achmea en sinds begin 2012 niet meer in het rijtje thuis hoort. Achmea heeft niet alleen het grootste marktaandeel (41%) maar gaat ook aan de leiding met het aantal zorgverzekeraars, namelijk 7, op de voet gevolgd door Coöperatie VGZ met 6 zorgverzekeraars.

Marktaandelen zorgverzekeraarconcerns 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: Nederlandse Zorgautoriteit – marktscan en beleidsbrief Zorgverzekeringmarkt 2013

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie