Hogere compensaties voor therapeutische behandelingen bij de grote zorgverzekeraars

Compensaties therapeutische behandelingen

De grotere zorgverzekeraars zullen vanaf volgend jaar waarschijnlijk een hogere compensatie kunnen aanbieden voor therapeutische behandelingen zoals de logopedist of fysiotherapeut. Grote zorgverzekeraars als VGZ en Achmea zijn in staat om beter te onderhandelen met aanbieders van therapeutische zorg met als resultaat dat zij minder hoeven te betalen. Dit verschil zal deels terugvloeien naar het aantal euro’s dat de consument maximaal kan declareren.

Volgens onderzoek van de Volkskrant betalen de grotere zorgverzekeraars gemiddeld zo’n 23% minder dan kleinere zorgverzekeraars voor therapeutische zorg. Dit verschil is een direct gevolg van de agressieve onderhandelingsmethoden die de grotere zorgverzekeraars hanteren met betrekking op het inkoopbeleid. Omdat zorgverzekeraars geen winststreven hebben, zullen consumenten baat hebben bij de kosten die door de grotere zorgverzekeraars bespaard worden.

Vooral in de logopedie zijn de verschillen in tarieven levensgroot. Zo betalen kleinere zorgverzekeraars gemiddeld een bedrag van 38,03 euro voor een 30 minuten durende behandeling. De grotere zorgverzekeraars betalen echter een bedrag van gemiddeld 29,51 euro. Wanneer de tarieven die zorgverzekeraars uitkeren zouden dalen naar het niveau dat de grotere zorgverzekeraars volgend jaar zullen bieden, dan zullen logopedisten er qua jaarsalaris flink op achteruitgaan. Kleinere zorgverzekeraars zoals DSW geven aan dat ook zij op lange termijn niet de hogere tarieven kunnen aanbieden.

In principe kunnen de zorgaanbieders zelf vragen wat zij willen ontvangen per behandeling. De grote zorgverzekeraars weigeren echter een contract te sluiten als de tarieven te hoog zijn waardoor zorgaanbieders genoodzaakt zijn om hun tarieven te verlagen. In sommige gevallen zijn de tarieven die zorgverzekraars voor ogen hebben niet rendabel voor zorgaanbieders. Op zoek naar de zorgvergoedingen van uw therapie? Bekijk dan snel ons uitgebreid overzicht van zorgvergoedingen

Bron: De telegraaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie