Inkomensafhankelijke eigen risico van de baan

Inkomensafhankelijke eigen risico

Het eigen risico dat aanvankelijk bepaald zou gaan worden door het inkomen is zojuist van de baan melden bronnen van de NOS zojuist. Dit is een uitkomst van een overleg tussen de coalitiepartijen (VVD en PvdA).

Aanvankelijk was het idee achter de inkomensafhankelijke eigen risico dat de consumenten die boven modaal verdiende meer eigen risico zouden hebben dan de consumenten die minimaal te besteden hebben. Zo zouden ze dit compenseren dat het voor de ene groep goedkoper zou worden en de andere duurder naar gelang de inkomsten. Het was een vrij lastige situatie om dit zowieso aan de man te brengen en er ontstond bij het presenteren van dit plan al enige consternatie over de uitvoerbaarheid van dit product.

In principe is het eigen risico voor iedereen volgend jaar 350 euro per jaar en zal enkel verhoogd gaan worden als dit door inflatie noodzaak zou zijn.  De compensatie voor de minima zal uitgevoerd worden door dit terug te vloeien middels de zorgtoeslag. Mensen met de hogere inkomens gaan meer belasting betalen om dit te compenseren.

Zorgverzekeraars Nederland heeft altijd al aangegeven om tegen dit plan te zijn het eigen risico van de zorgpremie inkomensafhankelijk te maken. Mede door de uitleg die je de consumenten mee zou moeten geven en de papierhandel die erbij kwam kijken waardoor er meer tijd en geld aan zou worden gespendeerd dan nu het geval is.

De reden dat de inkomensafhankelijk eigen risico van de baan is, is dat de maatregel onuitvoerbaar is.  Met het schrappen van deze regel maken ze het eerlijker en beter uitvoerbaar. Gaan we dan toch nog naar een “lean” regering ?

De rest van de zorgpremie zit vooralsnog in de koffer die op derde dinsdag van september, tijdens prinsjesdag bekend gemaakt zou worden. Echter lekt er ieder jaar steeds meer uit het koffertje voordat hij open mag.

bron: NOS

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie