Zorgverzekeraars komen met nieuw actieplan voor misbruik zorg

Zorgverzekeraars actieplan misbruik zorg

Zorgverzekeraars komen met een nieuw actieplan om misbruik binnen de zorg te voorkomen. De belangenorganisatie Zorgverzekeraars Nederland maakte vandaag bekend dat het plan vanaf heden van kracht zal zijn. Zoals de naam van het plan, “Zinnige zorg, Zuivere rekening”, al aangeeft, ligt de focus van het plan op het voorkomen van het aanbieden van zinloze behandelingen en valse declaraties.

Volgens de voorzitter van de belangenorganisatie, oud politicus André Rouvoet, is het belangrijk dat elke euro die uitgegeven wordt, te verklaren valt. Zeker nu er dankzij het nieuwe zorgakkoord extra verantwoordelijkheid komt te liggen bij de zorgverzekeraars, is een daadkrachtige aanpak noodzakelijk. Volgens Rouvoet is het stopzetten van niet nuttige behandelingen en onterechte declaraties de eerste stap in het bereiken van de doelstellingen binnen het zorgakkoord.

Het zorgakkoord dat afgelopen juli werd opgesteld stelt dat vanaf volgend jaar de kosten binnen de zorg met slechts 1,5% mogen stijgen. En vanaf 2015 mogen de kosten zelfs slechts met 1% stijgen. Om deze doelstellingen te bereiken, moeten alle betrokken partijen samenwerken om de kosten binnen de zorg beperkt te houden. 

Naast het controleren van aangeboden zorg en declaraties zullen zorgverzekeraars ook extra aandacht besteden aan het informeren van consumenten. Door bijvoorbeeld een beter overzicht aan te bieden van zowel zorg als declaraties, zullen consumenten een betere grip krijgen op de kosten van de zorg voor zowel zorgverzekeraar als henzelf waardoor er minder onnodige zorg aangevraagd zal worden.

bron: ZN

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie