10 tips voor het vergelijken van uw zorgverzekering

Tips vergelijken zorgverkering

Het is ieder jaar weer een lastig karwei, welke polis hoort nu waarbij en wat is de hoogte van de vergoedingen? Hierbij hebben wij 10 tips gemaakt voor het vergelijken van uw zorgverzekering.

Veranderen van zorgverzekeraar kan u veel geld besparen:

De inhoud van het basispakket is bij iedere zorgverzekeraar exact hetzelfde. Wel is de premie bij de ene zorgverzekeraar hoger dan bij de andere. Uit onderzoek is gebleken dat het premieverschil tussen het hoogste en het laagste pakket € 240,- per jaar, per persoon kan schelen. Gelukkig kunt u nog overstappen tot 1 januari.

Belangrijke data om rekening mee te houden

Het overstappen naar een nieuwe zorgverzekeraar kunt u rekening houden met een aantal belangrijke data:

  • Voor 19 November ontvangt u de nieuwe polis van uw huidige zorgverzekeraar. Het kan zijn dat deze inmiddels is gewijzigd voor het nieuwe jaar! Dit jaar zijn er grote veranderingen binnen de fysiotherapie consulten, daar waar u kunt denken dat u nog een volledige dekking heeft kan dit gewijzigd zijn, even goed controleren dus!
  • Tot en met 31 december 2014 kunt u uw huidige zorgverzekering opzeggen, indien u dit niet voor deze datum doet dan zal deze verzekering automatisch gecontinueerd worden.
  • Voor 1 februari 2015 moet u zich aanmelden bij een nieuwe zorgverzekeraar, u bent dan met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2015 verzekerd bij de nieuwe zorgverzekering. Let wel u dient dan direct tweemaal de maandpremie te betalen. Sluit u geen nieuwe zorgverzekering af? Let op doe dit niet want u kunt een boete ontvangen van het Zorginstituut Nederland.

Acceptatievoorwaarden van de zorgverzekering

Wilt u een aanvullende zorgverzekering of een tandartsverzekering afsluiten? Bekijk dan of u hier wel voor geaccepteerd gaat worden. Sommige verzekeraars vragen een gezondheidsverklaring alvorens zij u accepteren voor de nieuwe zorgverzekering.  U kunt dit voorkomen door in onze zorgvergelijker te kiezen voor geen medische selectie bij de fysiotherapie.

Wel of niet verhogen van het eigen risico?

Standaard bij de zorgverzekering hoort er vanaf 2006 het eigen risico, dit jaar is dit door de regering vastgesteld op € 375,- per jaar per persoon. Dit bedrag dient u zelf te betalen indien u gebruik maakt van medische kosten. Naast het vrijwillige eigen risico kunt u ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen met stappen van € 100,- tot € 500,- per persoon per jaar.  Voor deze verhoging kunt u rekenen op een korting tot maximaal € 27,50 per maand afhankelijk van de zorgverzekeraar. Bedenk wel dat indien u dit bedrag verhoogt u meer financiële risico’s loopt. De kosten van de medische zorg zijn continu aan het stijgen dus als u onverwachts gezondheidsproblemen krijgt dan kan dit flink in de papieren lopen. Of dit opweegt tegenover de korting die u kunt ontvangen moet u zelf even afwegen, probeer hier niet op te bezuinigen!

Welke polissen zijn er en welke moet u kiezen?

Op dit moment zijn er 3 soorten polissen namelijk:

  • Naturapolis
  • Budgetpolis
  • Restitutiepolis

Voor een uitgebreid overzicht over de verschillen tussen deze polissen kunt u het beste naar onze veelgestelde vragen of klik op deze link.

Pas op voor oververzekering

Met een basisverzekering bent u standaard verzekerd, een aanvullende zorgverzekering is dan ook optioneel. Het is hierbij goed om te kijken naar wat er gedekt wordt binnen deze aanvullende polissen, het kan namelijk zo zijn dat u 100 euro per jaar betaald om een extra dekking van 120 euro te nemen, dit kan zo zijn bij de vergoedingen van brillen, even goed checken dus wat er daadwerkelijk vergoedt wordt en wat dit oplevert.

Collectiviteitskorting via zorgverzekeringwijzer

De concurrentie onder de zorgverzekeraars is hoog echter is dit ook zo onder de zorgvergelijkers. Wij hebben ervoor gekozen om een lagere vergoeding te ontvangen van de zorgverzekeraars waardoor we in sommige gevallen extra hoge collectiviteitskortingen hebben kunnen bedingen, bekijk de pagina kortingen voor een compleet overzicht van onze zeer gunstige kortingen tot wel 25% op een aanvullende polis (Delta Lloyd). Uiteraard is deze korting ook verwerkt in onze zorgvergelijker, start nu direct met het vergelijken van uw zorgpremie om te zien of u kunt besparen op uw zorgpremie. Bent u al in het bezit van de huidige verzekering, ook dan kunt u overstappen via onze website om gebruik te maken van deze collectiviteitskorting.

Elke verzekerde zijn eigen polis

Iedere verzekerde kan zijn eigen polis hebben, het is dus niet zo dat als u een verzekering heeft gekozen uw partner dezelfde moet nemen. Het kan soms juist geld opleveren indien u beide een andere polis neemt die aansluit op uw levensstijl.

Buitenlanddekking?

In het basispakket zit automatisch het recht op noodzakelijke zorg in het buitenland, dit geldt wereldwijd. Echter zijn deze kosten verbonden aan een maximum van het Nederlandse tarief. In sommige landen zoals Amerika en Canada zijn de zorgkosten dusdanig hoger dat dit beter meeverzekerd kan worden in een aanvullende polis om extra kosten te voorkomen, dit kan vaak al vanaf enkele euro’s per maand.

Voorkeur voor medicatie?

Zorgverzekeraars hebben de afgelopen jaren flink bespaard op de medicijnkosten door het verlopen van de patenten hierop. Hoe vaak heeft u al een ander doosje gehad wat net niet zo goed werkt dan het oude vertrouwde middel? Er zijn verzekeraars die in de aanvullende polis hebben meegenomen dat u kunt kiezen voor een preferentiebeleid van de medicatie.

Wij hopen dat deze tips u enigszins hebben kunnen helpen bij het kiezen van een zorgverzekering die goed bij u past! U kunt via de volgende link direct starten met het vergelijken van uw zorgverzekering  

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie