120.000 langdurige wanbetalers zullen hard aangepakt worden

Wanbetalers aangepakt

Minister Schippers heeft beloofd om actie te ondernemen tegen de 120.000 langdurige wanbetalers die samen een bedrag van meer dan 887 miljoen euro aan zorgpremies hebben openstaan. Deze groep wanbetalers heeft al meer dan anderhalf jaar geen zorgpremie meer betaald.

Zorgverzekeraars ondernemen geen actie

Zorgverzekeraars hebben nog geen actie ondernomen tegen de wanbetalers. Na zes maanden worden de wanbetalers tenslotte overgedragen aan het College voor Zorgverzekeringen (CVZ). Het CVZ maakt echter het bedrag van de zorgpremie over naar de zorgverzekeraars ongeacht of de wanbetalers ook daadwerkelijk betalen of niet. Inmiddels heeft het College voor Zorgverzekeringen de autoriteit om beslag te kunnen leggen op het loon van wanbetalers. De hardnekkige groep wanbetalers van inmiddels 120.000 zijn echter niet werkzaam en bovendien lastig te vinden.

Deurwaarders

Minster Schippers is van mening dat de wanbetalers gewoon moeten betalen. Als dat niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks. Zij heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat er actie ondernomen zal worden omdat anders de solidariteit van het Nederlandse zorgsysteem in gevaar komt. Dit jaar nog worden deurwaarders ingezet om deze laatste groep wanbetalers te dwingen met geld over de brug te komen.

Beslag leggen op inkomsten

De inzet van deurwaarders is echter niet de enige zet die het ministerie van Volksgezondheid gaat zetten om het aantal wanbetalers terug te drinken. Het College van Zorgverzekeringen zal vanaf heden vaker controleren of huishoudens inmiddels over een bron van inkomsten beschikken. Zo ja, dan zal hierop beslag gelegd worden totdat de achterstand en boete is terugbetaald.

 

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie