Achmea ziet winst 2013 kelderen

Achmea winst 2013

Verzekeraar Achmea zag vorig jaar haar winst met ongeveer 27% kelderen. De verzekeraar boekte afgelopen jaar een winst van 344 miljoen euro. Het zakken van de winst werd voornamelijk veroorzaakt door een aantal noodzakelijke afschrijvingen maar er zijn ook andere oorzaken.

Achmea verwacht dat de winst de komende jaren zal blijven dalen. Onder andere de zorgverzekeringen zullen minder winstgevend worden als gevolg van de extra verantwoordelijkheden die zorgverzekeraars vanaf volgend jaar toebedeeld krijgen.

Aanvullende verzekeringen

Dat verklaart natuurlijk niet de daling van de winst voor 2013. De zorgverzekeraar haalde, op basis van enkel de basiszorgverzekeringen, vorig jaar ongeveer dezelfde omzet in het jaar daarvoor. Vorig jaar besloten echter veel Nederlanders om hun aanvullende zorgverzekering stop te zetten. Met name Achmea zag hierdoor haar totale omzet dalen.

Ontslagen

Het dalen van de omzet en de winst staat op één lijn met de ontslagrondes die al hebben plaats gevonden en in de toekomst gaan plaatsvinden. De zorgverzekeraar geeft aan dat zij door een verbeterd inkoopproces het oplopen van de zorgkosten van de afgelopen twee jaar hebben weten te bedwingen. Toch is besloten om een deel van de winst af te schrijven voor de komende jaren en zullen de geplande ontslagen, tot zover bekend, alsnog plaatsvinden. In totaal heeft Achmea aangekondigd 17.000 banen te schrappen waarmee de kosten met 460 miljoen euro moeten dalen tot en met 2016.

Toekomst

Waarschijnlijk zullen de cijfers van Achmea van dit jaar ook teleurstellend uitvallen. Uit de cijfers van de overstapperiode van eind vorig jaar blijkt Achmea de grote verliezer. Ongeveer 141.000 Nederlanders zijn dit jaar van Achmea overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Binnen de zorgtak moet het samengaan van de merken Agis en ZilverenKruis Achmea voor meer efficiency zorgen.

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie