Een prijsplafond per patiënt om de zorgpremie te drukken?

vrije artsenkeuze

Het is inmiddels algemeen bekend dat de kosten al jaren stijgen. Dit met gevolg dat er een hogere zorgpremie ontstaat. We zien dit maandelijks terug na het ontvangen van een afschrift dat betaald dient te worden. Echter pleitte minister Bos al jaren geleden voor een kostenplafond voor de behandelingen van patiënten om de kosten te drukken. Gaat dit alsnog ingezet worden?

EenVandaag heeft onderzoek gedaan onder de medisch specialisten. Hieruit bleek dat 71 procent van de medisch specialisten voor een dergelijk plafond is. Een meerderheid hiervan blijkt zelfs zo ver te willen gaan door te zeggen dat we niet aan een plafond ontkomen, als we de kosten in de zorg binnen de perken willen houden.

De kosten van een mensenleven

Wat zou een maximum plafond per levensjaar moeten zijn? Dit was een vraag die gesteld werd aan de specialisten. Echter liet 62% van de specialisten zichzelf hier niet over uit. Een ruime meerderheid vindt dat er een commissie moet komen die dit soort afspraken onderling moet maken. Denk hierbij aan een Multi disciplinaire groep met o.a. financiële specialisten, artsen, ethici en patiëntverenigingen.

De uitkomsten van het onderzoek dat verricht is in 2006 kwamen uit op een maximumbedrag van 80.000 euro per patiënt,  per gewonnen levensjaar, met goede kwaliteit van leven.

Uit een opvallende hoek komt voornamelijk de vraag naar een kostenplafond. Het gaat hier om de kankerspecialisten die melden dat er nieuwe medicatie op de markt komt, waardoor de prijzen enorm de pan uit stijgen. Juist door een kostenplafond in te stellen zullen de kosten voor deze medicatie dalen,  met als resultaat dat het medicijn voor meer patiënten binnen handbereik ligt.

De medisch specialisten willen wel duidelijk maken dat het om een groep patiënten gaat die terminaal ziek zijn en geen uitzicht meer hebben op volledige genezing. Voor de overige patiënten waar wel kans is op genezing binnen enkele dagen/weken zou geen enkel platfond moeten gelden.

Wat is uw mening omtrent het invoeren van een prijsplafond? Reageer direct op de website of via social media en laat uw stem horen!

Bron: eenvandaag

Last Updated on 4 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.