Eigen bijdrage bevalling ziekenhuis afschaffen?

Eigen bijdrage afschaffen bevalling

De eigen bijdrage voor mensen die zonder medische indicatie in een geboortecentrum of ziekenhuis willen bevallen, moet worden afgeschaft. Dat adviseert het College Perinatale Zorg (CPZ) in een advies aan minister Schippers van Volksgezondheid.

Het CPZ is van mening dat er geen financiële barrières moeten zijn voor mensen die kiezen voor een bevalling in een ziekenhuis of geboortecentrum. Zonder medische indicatie geldt er voor een bevalling in een ziekenhuis of geboortecentrum een eigen bijdrage van €336,08. Het CPZ pleit voor een uniform tarief voor verloskundige zorg: ‘Vooral vrouwen met een laag inkomen kunnen niet vrijelijk, zonder financiële overwegingen, kiezen op welke locatie zij willen bevallen, terwijl juist deze groep vrouwen een verhoogde kans op problemen heeft, aldus het CPZ.

Samenwerking verloskundigen en gynaecologen

Ook moet er volgens het college beter samengewerkt worden tussen de verloskundigen en de gynaecologen. Het college is daarom een voorstander van integrale zorg, waarbij de zwangere op één plek met alle verschillende hulpverleners te maken krijgt. Zij overleggen onderling wat de benodigde zorg is. Dat kan betekenen dat iemand met een laag risico gewoon thuis kan bevallen met een verloskundige, maar iemand die een hoog risico loopt bevalt in het ziekenhuis onder begeleiding van een gynaecoloog.

Zorgverzekeraars tegen eigen bijdrage bij bevalling

Ook Zorgverzekeraars Nederland vindt dat de eigen bijdrage moet komen te vervallen. ‘De kwaliteit van de geboortezorg kan verbeterd worden door een integrale aanpak zonder drempels. Verloskundigen, gynaecologen en andere zorgverleners zijn dan samen verantwoordelijk. Daarbij past geen eigen bijdrage die mensen van de overheid moeten betalen voor een poliklinische bevalling. ‘

EenVandaag besteedde aandacht aan het onderwerp, bekijk hieronder het fragment.

Bron: EenVandaag

 

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie