Eigen risico verhogen slimme besparing of te risicovol?

Kiezen voor een hoger eigen risico

Naast het verplichte eigen risico van €360 is het mogelijk om het eigen risico met €100 tot €500 te verhogen. Wanneer u kiest voor een vrijwillig eigen risico ontvangt u korting op de maandelijkse zorgpremie.

Dit jaar hebben minder mensen ervoor gekozen om hun eigen risico vrijwillig te verhogen. Kwam dit vooral door het goedkoper uitvallen van de zorgpremie dit jaar of omdat de keuze voor een vrijwillig eigen risico vorig jaar minder goed heeft uitgepakt?

Korting zorgpremie
Dit jaar kon u met het maximale vrijwillig eigen risico van €500 op jaarbasis een maximale korting van €300 op de zorgpremie ontvangen. De korting die ontvangen wordt voor het eigen risico verschild per zorgverzekeraar. Gemiddeld gezien betaalt u op jaarbasis €240 minder voor de zorgpremie. Trekt u dit bedrag af van het vrijwillig eigen risico (€500) dan is het risico al gehalveerd. Hierbij wordt er van uitgegaan dat u €860 of meer aan zorg gebruikt.

Verstandige keuze?
Of het verstandig is om te switchen naar een vrijwillig hoger eigen risico is afhankelijk van uw zorggebruik. Heeft u in de afgelopen jaren nauwelijks het eigen risico vol gemaakt? Dan zult u waarschijnlijk weinig verliezen wanneer u het eigen risico op uw zorgpolis verhoogd. Het is belangrijk om bij uw overweging er ook rekening mee te houden dat een aantal onderdelen binnen de zorg niet onder het eigen risico vallen. Voorbeelden hiervan zijn het bezoek aan een huisarts, zorg voor baby’s en kinderen (tot een leeftijd van 18 jaar), nationale onderzoeken, verloskundige zorg en zorg die binnen de aanvullende zorgverzekering valt. Beslist u, net als 10% van de Nederlanders, om volgend jaar te kiezen voor een verhoogd eigen risico, dan is het aan te raden om de korting die u op de zorgpremie ontvangt een jaar lang opzij te zetten. Mocht u onverwachts toch gebruik maken van extra zorg dan komt u niet in financiële problemen.

Niveauverschillen eigen risico
Vindt u het maximale vrijwillig eigen risico een te groot risico dan kunt u er ook voor kiezen om te verhogen met een lager bedrag. Houdt u er hierbij wel rekening mee dat niet alle zorgverzekeraars de mogelijkheid bieden om het vrijwillig eigen risico te verhogen met stappen van €100. Bij sommige zorgverzekeraars kunt u enkel kiezen voor het minimale of maximale eigen risico. Wanneer u kiest voor een verhoging van het eigen risico met bijvoorbeeld €100 of €200, dan zal uw korting op de zorgpremie ook lager uitvallen. Van de 10% Nederlanders die het eigen risico verhoogd heeft voor 2014, maakt het overgrote deel de keuze voor het maximaal eigen risico.

Meer vrijwillig eigen risico in 2015
Zorgverzekeraars verwachten dat volgend jaar meer mensen zullen kiezen voor een hoger eigen risico. Hoogstwaarschijnlijk zal de zorgpremie stijgen vanwege het overhevelen van de AWBZ naar gemeenten. Een aantal jaar terug, toen de zorgpremies nog hoger lagen dan dit jaar, kozen meer mensen voor een vrijwillig hoger eigen risico.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie