Fraudebestrijding door zorgverzekeraars verlaagt zorgpremie

Fraudebestrijding zorgverzekeraars

De kleine en regionale zorgverzekeraars controleren de zorgnota’s beter dan hun grotere concurrenten. DSW, Zorg&Zekerheid en De Friesland scoorden het beste in 2012 zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft onderzocht welke zorgverzekeraars de nota’s die zij ontvangen het beste controleren en onjuistheden in declaraties het beste opsporen.

Toezicht

Een woordvoerster van de Nederlandse Zorgautoriteit legt uit dat zorgverzekeraars verplicht zijn om erop toe te zien dat rekeningen kloppen met de geleverde zorg. Wanneer blijkt dat het ene ziekenhuis veel duurdere behandelingen declareert dan het andere of wanneer GGZ-organisatie X opvallend anders declareert dan GGZ-organisatie Y, moeten de zorgverzekeraars uitzoeken hoe dat komt. Hiermee houden de zorgverzekeraars ook de uitgaven aan de zorg in de hand. Volgens de woordvoerster kunnen zorgverzekeraars die goed inkopen en veel doen aan fraudebestrijding hun zorgpremie 2015 verlagen.

Boete

Wanneer zorgverzekeraars nota’s niet goed controleren en te weinig doen aan fraudebestrijding, kunnen zij maatregelen verwachten van de Nederlandse Zorgautoriteit en eventueel zelfs een boete krijgen. In 2012 werd 2,3 miljoen euro aan fraude met zorgnota’s opgespoord door zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit laat weten dat de controles door zorgverzekeraars in de afgelopen jaren flink verbeterd zijn. Dit jaar krijgt de Nederlandse Zorgautoriteit meer capaciteit om toezicht te houden op fraudebestrijding en de controles van zorgdeclaraties door zorgverzekeraars.

Terugvordering

Zorgverzekeraar VGZ laat weten in 2013 voor ongeveer 50 miljoen euro te hebben teruggevorderd bij zorgaanbieders aan onrechtmatige declaraties. Dit zijn onder andere behandelingen die dubbel gedeclareerd of declaraties voor een dagverpleging in plaats van een consult. Verzekeraar VGZ laat daarnaast ook weten dat er bij de meeste gevallen van onrechtmatige declaraties geen sprake is van fraude. Door de vele veranderingen in de declaratiesystemen van de afgelopen jaren is er een grotere kans op fouten.

Bron: Skipr

 

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie