Inkoopprocessen zorgverzekeraars niet efficiënt genoeg

Inkoopprocessen zorgverzekeraars

De inkoopprocessen van zorgverzekeraars zijn volgens hoogleraar Wim Groot nog niet efficiënt genoeg. Consumenten betalen hierdoor jaarlijks 100 euro meer zorgpremie dan feitelijk noodzakelijk is. De stelling van de docent aan de Universiteit van Maastricht sluit aan bij de conclusie die de Nederlandse Zorgautoriteit heeft getrokken naar aanleiding van een diepgaand onderzoek naar deze inkoopprocessen.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maakte de resultaten van het onderzoek bekend. Hieruit blijkt dat de inkoopprocessen van zorgverzekeraars nog niet efficiënt genoeg zijn waardoor er veel geld verkwanseld wordt.

NZa adviseert wijziging Zorgverzekeringswet
De waakhond heeft als advies meegegeven de Zorgverzekeringswet te wijzigen zodat deze processen in de toekomst efficiënter gemaakt kunnen worden. De Nederlandse Zorgautoriteit beveelt aan om artikel 13 zodanig te corrigeren dat zorgverzekeraars niet meer verplicht zijn behandelingen die niet zijn uitgevoerd door een zorgaanbieder waar een contract mee is afgesloten te vergoeden.

Restitutie en naturapolis
Momenteel zijn zorgverzekeraars alleen wanneer er een naturapolis afgesloten is niet verplicht om zorg bij een aanbieder zonder contract te vergoeden. In het geval van een restitutiepolis zijn zij verplicht om in ieder geval een groot deel van de behandeling te vergoeden. Hierdoor worden de kosten van de zorg onnodig opgedreven. Daarnaast kan het zijn dat de zorginstantie geen contract heeft gekregen omdat de zorgverzekeraar niet te spreken was over de deugdelijkheid van de zorg die door de desbetreffende instantie wordt verschaft. Hier leest u wat het verschil is tussen een restitutie en naturapolis.

Tweede Kamer
Staatssecretaris van Rijn heeft al een voorstel ingediend bij de Tweede Kamer voor het aanpassen van de Zorgverzekeringswet. De Tweede Kamer leden zullen deze kwestie binnenkort bespreken. Hoogleraar Wim Groot stelt dat met het aanpassen van artikel 13 er op jaarbasis een miljard euro bespaard kan worden.

 

 

Last Updated on 24 februari 2020 by Frans Kooning