Kabinet sluit zorgdeal: keuzevrijheid niet ter discussie

Kabinet keuzevrijheid

De top van het kabinet, coalitiepartijen VVD en PvdA en de drie bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP zijn het gisterenavond eens geworden over de plannen voor de zorg. Dat heeft minister Edith Schippers samen met staatssecretaris Martin van Rijn bekend gemaakt na afloof van een beraad met onder anderen premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken).

Schippers liet weten dat zij het volste vertrouwen heeft van alle vijf de partijen en dat het voorstel om de zorgverzekeraars meer op kwaliteit en prijs te laten inkopen naar de Tweede Kamer gaat. De minister benadrukte dat alle partijen zeer hechten aan keuzevrijheid voor de patiënt, efficiencyverhoging en kwaliteitsverbetering. Het plan zal volgens de minister geld moeten opleveren. Van Arie Slob (ChristenUnie) heeft de minister nog geen garantie gekregen dat hij instemt met alle voorstellen. Garanties krijg je op stofzuigers en niet in de politiek, aldus minister Schippers.

Keuzevrijheid niet ter discussie

Volgens premier Mark Rutte heeft de keuzevrijheid in de zorg nooit ter discussie gestaan. ‘Mensen hebben de keuze te beslissen welk pakket en welke zorgverzekering ze willen afsluiten. Het kabinet is nooit voornemens geweest daar iets aan te veranderen.’ Door het vertrouwen konden de partijen ook de deal over de hervorming van de langdurige zorg beklinken. Dankzij de instemming van de drie oppositiepartijen heeft het kabinet nu ook in de Eerste Kamer steun voor het plan om meer zorgtaken voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten naar de gemeenten te laten gaan. Dinsdag werd al bekend gemaakt dat er 360 miljoen euro extra beschikbaar komt voor de overgang van de zorg.

Bron: Algemeen Dagblad

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie