Aan het einde van de afgelopen week kwam de Volkskrant naar buiten met een artikel waarin een schrikwekkende hypothese werd beschreven. Volgens het artikel tobt de overheid namelijk met de gevolgen van het overhevelen van de AWBZ zorg naar de Nederlandse gemeenten en zorgverzekeraars. De kosten voor de consument dreigen volgend jaar flink omhoog te gaan.
Werknemers- en werkgeversorganisaties maken zich grote zorgen over de mogelijke gevolgen van het overhevelen van deze zorg. Uit de eerste berekeningen kan worden opgemaakt dat de zorgpremie met zo’n 200 euro per jaar zal stijgen – een stijging van ca. 20%. Dit houdt in dat men volgend jaar op maandbasis zo’n 15 tot 20 euro meer zal moeten betalen voor hun zorgverzekering. Ook het verplichte deel van het eigen risico zal omhoog moeten – van 360 euro naar 400 euro per jaar.
Zorgpremie 2016
Daarnaast zullen niet alleen consumenten getroffen worden maar ook werkgevers. Zij zullen volgens de berekeningen samen 1,6 miljard euro meer aan zorgpremies moeten overdragen voor hun werknemers. Hierdoor zal het nog minder aantrekkelijk voor bedrijven om werknemers aan te nemen.
Minister Schippers is niet blij met het rapport en geeft aan dat de veronderstellingen en de conclusies die daaruit volgen te vroeg getrokken worden. De minister van Volksgezondheid geeft aan dat er uiteraard gevolgen zullen zijn voor het overhevelen van de AWBZ zorg maar dat er geen reden is om iedereen bang te maken met doemverhalen. Totdat de exacte cijfers zijn berekend, kunnen er volgens de minister geen uitspraken worden gemaakt over de zorgpremie.
Schippers wijst er daarnaast op dat de overdracht van de AWBZ juist als doel heeft de zorg goedkoper te maken. Zorgverzekeraars hebben de mogelijkheid om zelf de prijs te bepalend ie zij rekenen voor de nieuwe verantwoordelijkheden die onder hun hoede zullen komen. De consument zal dus volgens de minister in zekere zin zelf invloed hebben op de kosten van langdurige zorg.
Tot slot attendeert minister Schippers erop dat de zwakkere groepen zich geen zorgen hoeven te maken aangezien de extra kosten door middel van de zorgtoeslag worden gecompenseerd. Hoe het zit met het hogere verplichte deel van het eigen risico 2016 voor lagere inkomens, is echter niet bekend.
Bron: De volkskrant
— Laatst gewijzigd op 12 februari 2020 door Frans Kooning