NIPT test per 2015 in het basispakket.

NIPT test basispakket

Per 1 januari 2015 zal de NIPT test toetreden tot het basispakket. De test die pas sinds april 2014 is goedgekeurd in Nederland zal tot die tijd door een subsidieregeling vergoed gaan worden maar per januari in het basispakket vallen.

Wat is een NIPT test precies?

De NIPT staat voor Niet Invasieve Prenatale Test, dit wil zeggen dat er zonder veel problemen en test uitgevoerd kan worden door middel van bloedonderzoek naar de aanwezigheid van de trisomie 13,18,21. Door te kijken naar het DNA kan er gezegd worden of er teveel van deze chromosomen aanwezig zijn bij het ongeboren kind en dit zou duiden op de aanwezigheid van bepaalde syndromen, respectievelijk:

  • Trisomie 13 pautussyndroom
  • Trisomie 18 edwardssyndroom
  • Trisomie 21 downsyndroom

Het voordeel ten opzichte van de huidige behandelingen is dat de zwangere vrouw met een verhoogde kans op deze afwijkingen geen behandelingen dient te ondergaan met risico voor de zwangerschap, op deze manier is de kans op een miskraam kleiner. De betrouwbaarheid van deze test is 92-99% bron: meerovernipt.nl

 

Moet ik betalen voor de NIPT test?

 

Nee, de NIPT test valt op dit moment nog binnen de subsidieregeling van de zorgverzekeraars en zal per 1 januari 2015 in het basispakket van de zorgverzekering zitten. Wel dient u er rekening mee te houden dat indien u nog geen verplicht eigen risico (360 euro) heeft verbruikt dan zal dit eerst opgemaakt gaan worden.

 

Wilt u meer informatie over de zwangerschap en vergoedingen van de zorgverzekering? Bekijk dan snel de pagina zorgvergoeding zwangerschap en bevalling

 

Op deze pagina kunt u uitgebreide informatie vinden over de vergoedingen van 3d echo’s, bevallingen zowel poliklinisch als thuis of kraampakketten.

 

Blijf ons volgen voor al het laatste nieuws over het basispakket en de zorgverzekeringen!

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie