Steun in de Eerste Kamer voor nieuwe jeugdwet

Jeugdwet

Gisteren boog de Eerste Kamer zich opnieuw over de nieuwe jeugdwet. Het kabinet kan op bijval rekenen van de Eerste Kamer met betrekking tot de plannen om de gemeenten vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk te maken voor de jeugdzorg. Door het instellen van een onafhankelijke commissie die alle veranderingen in de gaten houdt kreeg staatssecretaris van Rijn niet alleen steun van VVD en PvdA maar ook van CDA en D66.

De partijen PVV, SP, OSF en Partij voor de Dieren zijn niet tegen de plannen maar wel tegen de druk en de bezuiniging van 450 miljoen euro die gecombineerd gaan met de plannen van het kabinet. Dinsdag zal de stemming plaatsvinden.

Tegemoetkomingen

Van Rijn en collega Teeven van Justitie kwamen met diverse tegemoetkomingen voor D66, CDA en PvdA. Er komen proefprojecten waar zowel gemeenten als zorgpersoneel kunnen oefenen in de nieuwe situatie. Daarnaast gaat de Transitie Autoriteit Jeugd toezicht houden op alle veranderingen. Ook is deze commissie er om gemeenten te helpen wanneer ze problemen ervaren met het inkopen van zorg. Maar ook instellingen die bezorgd zijn om de zorg voor specifieke groepen mogen aankloppen bij de commissie. Tot slot bereiden premier Rutte en staatssecretaris van Rijn een nationale conferentie voor om mogelijke stigmatisering van mensen met een psychische aandoening tegen te gaan.

Gegarandeerde jeugdzorg

De reden dat het kabinet de jeugdzorg wil overbrengen naar de gemeenten is het bevorderen van maatwerk. Dure gespecialiseerde hulp kan worden voorkomen door op het juiste moment de juiste hulp te bieden. De angst die bij velen heerst dat kinderen in de nieuwe situatie geen of niet de juiste zorg krijgen is volgens van Rijn onterecht. “De gemeente gaat niet op de stoel van de zorgprofessional zitten, zoals de zorgverzekeraar ook niet op de stoel van de huisarts gaat zitten.” Daarnaast hebben gemeenten de plicht om jeugdhulp te regelen en is het dus niet mogelijk dat gemeenten niet thuis geven bij een hulpverzoek. Vervolgens bepaalt nog altijd de zorgaanbieder wat er moet gebeuren. Tot slot erkent de regering dat de jeugd-GGZ gezondheidszorg is wat betekend dat er hiervoor alle professionele regels blijven gelden.

Decentralisaties

Het overbrengen van de jeugdzorg van provincies naar gemeenten is één van de drie grote decentralisaties die het kabinet gepland heeft. Gemeenten krijgen naast jeugdzorg ook verantwoordelijkheid voor de langdurige zorg en de sociale werkvoorziening.

Bron: Skipr

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie