
Voor het stoppen met roken zijn meerdere redenen. De meest voorkomende zijn de financiën en de schade voor de gezondheid. Omdat roken een verslaving is voor veel rokers is het lastig om hier mee te stoppen. In dit artikel besteed Zorgverzekeringwijzer.nl aandacht aan de diverse methodes om te stoppen met roken en de vergoeding door de zorgverzekeraar.
Stoppen op wilskracht
Dit wordt gezien als één van de zwaarste methodes waarbij de roker stopt op eigen kracht. Niet alleen is nicotine verslavend ook moet het rookgedrag, wat voor veel mensen een gewoonte is, worden doorbroken. Een aantal tips om de slagingskans te vergroten zijn:
- Vermijd plekken waar veel gerookt wordt
- Vermijd triggers als koffie en alcohol
- Neem een gezonde snack in plaats van een sigaret
- Bel met een vriend of vriendin bij behoefte aan een sigaret
- Drink voldoende water voor een goede vochtbalans
Cognitieve gedragstherapie
Bij deze therapie wordt de ex-roker geholpen om zijn of haar rookgewoonte onder controle te krijgen door het denken en doen te veranderen. Methodes die hiervoor gebruikt worden zijn bijvoorbeeld copings- en sociale vaardigheidstrainingen. Bij de huisarts kunt u terecht voor een specialist in gedragsondersteuning.
Nicotinevervangers
Er zijn veel verschillende nicotinevervangers te koop zoals kauwgom, pleisters, zuigtabletten, neusspray en inhalator. Over een periode van tijd van de ex-roker door middel van deze producten de hoeveelheid nicotine verlagen om zo minder last te hebben van ontwenningsverschijnselen. Maar naast deze producten zal de ex-roker ook een sterke wilskracht moeten hebben om te stoppen en om het vol te houden.
Nicotinevrije tabletten
Nicotinevrije tabletten zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar. De tabletten hebben invloed op de hersenen en verminderen of het verlangen en de ontwenningsverschijnselen of ze houden de behoefte om te roken onder controle. Maar ook hier geldt weer dat de ex-roker ook een sterke wilskracht nodig heeft.
Het succes om te stoppen met roken is vier keer zo groot met de juiste hulp en behandeling van een zorgverlener die er verstand van heeft. U kunt via de website www.kwaliteitsregisterstopmetroken.nl hulp vinden.
Vergoeding zorgverzekering
Sinds vorig jaar wordt gedragsmatige begeleiding bij stoppen met roken eenmaal per jaar vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Voor informatie over de specifieke (extra) vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering kunt u terecht op onze pagina ‘Vergoeding stoppen met roken’.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn momenteel nog geen reacties.