Tandartsen en Mondhygiënisten collega’s of concurrenten?

Tandartsen en mondhygiënist collega of concurrent

De tandartsen zijn huiverig over het feit dat de mondhygiënisten zelfstandig en het belangrijkste op eigen initiatief gaatjes gaan vullen bij de patiënten die onder controle staan van een mondhygiënist. Is dit het begin van een einde aan de samenwerking die sinds 2006 juist onder het mom van samenwerking en taakdelegatie is ingevoerd om de tandzorg te verbeteren?

Het ontstaan van de samenwerking

In 2006 was het de Commissie Innovatie Mondzorg op tot nauwer te gaan samenwerking om integrale. Doelmatige en kwalitatief hoogwaardige zorg te leveren aan de patiënt. De gedachtengang hierachter was dat iedere zorgverlener zich kon concentreren op zijn eigen specifieke vaardigheden, doordat dit veelvoudig uitgevoerd zou worden zou dit resulteren in een kwalitatief goede zorgverlening, een wenselijke ontwikkeling op het gebied van de tandzorg. De Nederlandse patiënten consumenten federatie (NPCF) was hier een groot voorstander van en er werden bevoegdheden en voorwaarden gesteld en de wet Beroepen in Gezondheidszorg werd hiervoor aangepast.

Door het ontstaan van deze samenwerking in deze eerste lijns zorg met verschillende deskundigheden en bevoegdheden  werd de tandarts wel de primus inter pares binnen dit team gemaakt.  Dit doordat deze als practicus de hoogst opgeleide zorgverlener is binnen dit systeem.  Op basis van de inschatting van de tandarts die de regiehouder is werd een plan gemaakt voor de mondgezondheidssituatie van de individuele patiënt. Op basis van deze inschatting worden de taken verdeeld door de tandarts.

Diagnose en indicatiestelling door de tandartsen

Zoals reeds beschreven is het de tandarts die verantwoordelijk is voor de diagnose en indicatiestelling, juist doordat de patiënt op periodieke controle komt kan de tandarts het behandel/zorgplan bijstellen of aanpassen. Tevens is de insteek hierachter dat de tandarts goed kan reflecteren op het geleverde werk door zijn collega professionals en hierop kan anticiperen indien noodzakelijk.

In 2006 werd hiervoor een verandering gemaakt in de Wet BIG en het deskundigheidgebied van de mondhygiënist uitgebreid met het geven van lokale anesthesie door het geven van een injectie, ten behoeve van primaire caviteiten door middel van preparatie ten behoeve van restauratie met plastische vulmaterialen. Hier ging de deur open om dit uit te voeren door mondhygiënisten maar wel onder zeer strikte afspraken ingesteld door de commissie mondzorg en onder verantwoording van de tandarts.

Wat gaat er dan nu veranderen op dit gebied?

Het ministerie presenteerde zaterdag op een congres voor mondzorg het plan dat zij willen gaan onderzoeken of de mondhygiënisten zelfstandig zonder opdracht de gaatjes mag gaan behandelen. Twee tandartsenorganisaties reageren op dit bericht als volgt: Het ANT vindt dit een verkapte vorm van bezuinigen waarbij de gezondheid van de patiënt in het geding kan komen. En indien er blijkt dat tijdens de behandeling toch een aanvullende behandeling noodzakelijk is, dan dient men alsnog naar een tandarts te verwijzen en dat dit niet handig zou zijn.  De NMT wil eerst kijken naar de uitkomsten van het onderzoek maar is wel van mening dat indien dit gaat gebeuren de tandartsen en mondhygiënisten onder een dak moeten zitten zodat de tandarts daar waar noodzakelijk hulp kan bieden. Mocht dit trouwens zover komen dan dient wederom de wet BIG aangepast te gaan worden om de bevoegdheden van de mondhygiënisten uit te breiden.

 

Op zoek naar de vergoedingen van de tandarts?

 

Bronnen:

Tandartsennet

Nu.nl

 

 

 

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.