Veertien ziekenhuizen publiceren geen sterftecijfers

Ziekenhuizen sterftecijfers

Veertien ziekenhuizen hebben hun sterftecijfers niet gepubliceerd ondanks het aflopen van de deadline op 1 maart. Dat meldde de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gisteren. De zorgautoriteit noemt op één uitzondering na geen namen.

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit hebben zes ziekenhuizen helemaal geen gegevens aangeleverd. Zes andere ziekenhuizen hebben moeite met de berekeningen en kunnen via een gesprek met de Nederlandse Zorgautoriteit aan een oplossing werken. Het Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse is het enige ziekenhuis dat bij naam wordt genoemd. Dit ziekenhuis hoeft de cijfers niet meer bekend te maken omdat het inmiddels failliet is. Nog een ander ziekenhuis hoeft dit ook niet omdat het minder dan 60 sterfgevallen per jaar heeft en daarmee onder de meldingsgrens valt.

Verplichting

Dit is het eerste jaar dat ziekenhuizen verplicht zijn om hun sterftecijfers, ook per aandoening, te publiceren. De Nederlandse Zorgautoriteit neemt maatregelen tegen de ziekenhuizen die dit weigeren. Dat begint met een aanmaning maar het kan uiteindelijk leiden tot dwangsom. Van de 75 ziekenhuizen die wel over de brug kwamen, waren er 65 volledig door ook de getallen per aandoening (diagnosegroep) te vermelden.

Martini Ziekenhuis Groningen laagste sterftecijfers

Het NRC Handelsblad meldde eerder na een inventarisatie dat het Amstelland Ziekenhuis in Amstelveen gemiddeld de hoogste sterftecijfers kent. Het Martini Ziekenhuis in Groningen daarentegen had relatief gezien de laagste cijfers. Volgens de krant is de Ziekenhuisgroep Twente één van de weigeraars. Het Erasmus MC in Rotterdam gaf eerder al aan de cijfers niet te gaan publiceren maar kwam uiteindelijk met een sterftecijfer volgens een andere berekening. Volgens het Erasmus MC is de formule voor de berekening van sterftecijfers niet eerlijk omdat ernstig zieke, vaak complexe patiënten in een academisch ziekenhuis worden vergeleken met minder zieke patiënten met dezelfde diagnose in een algemeen ziekenhuis.

Inzicht kwaliteit

De Nederlandse Zorgautoriteit stelt dat de sterftecijfers consumenten en verzekeraars meer inzicht geven in de kwaliteit in de zorg. Ziekenhuizen kunnen een toelichting geven bij de eigen cijfers zodat deze kunnen worden geïnterpreteerd.

Bron: Skipr

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie