Verhoging van eigen risico geeft problemen!

zorgtoeslag 2023

De consument is zich bewuster geworden over het feit dat de medische zorg duurder is. Dit hebben wij afgelopen dinsdag ook benoemd tijdens het programma BNR gezond. Er is dit jaar minder gekozen voor een verhoging van het eigen risico. Diverse media volgen met het bericht dat de consument in de financiële problemen zit op het moment dat zij het vrijwillige eigen risico verhogen. 

420.000 betalingsregelingen!
Vooral de consumenten die hebben gekozen voor een vrijwillige verhoging van het eigen risico komen nu in de problemen. Dit lijkt een logisch gevolg te zijn. De consument verhoogt deze premie vaak omdat de zorgverzekering tot € 27,- per maand goedkoper kan zijn. Dit is vaak een noodzakelijke keuze voor de consument om het betalen van de premie nog enigszins op te kunnen brengen. Bronnen van het AD melden op dit moment bij de drie grote verzekeraars: VGZ, Zilveren Kruis en Menzis dat inmiddels 420.000 verzekerden een betalingsregeling hebben getroffen met de verzekeraars.

Schrijnende gevallen!

Vorige week gaf directeur Chris Oomen van DSW zorgverzekeringen in het programma Arena aan dat het eigen risico zijn werkelijke doel voorbij gaat. Hij gaf dit als antwoord op de reactie van een patiënt die vertelde dat hij/zij niet ieder jaar voor controle naar het ziekenhuis kan gaan, terwijl dit eigenlijk wel noodzakelijk is. Ook een huisarts reageerde hierop. HIj gaf aan steeds meer patiënten te zien die geen consult in het ziekenhuis willen of hun medicatie niet ophalen vanwege het feit dat ze geld bij moeten gaan betalen.

Voor wie is een verhoging van het eigen risico interessant?

Eigenlijk raden wij het consumenten niet aan om het eigen risico te verhogen. Het kan eventueel wel rendabel zijn voor jonge, gezonde mensen die weinig risico lopen om zorgkosten te maken in het komende jaar. Een dergelijke verhoging van het eigen risico naar € 875,- per jaar levert een maximale besparing op van € 27,- per maand ofwel € 324,- per jaar. De kosten van de medische zorg zijn echter continu aan het stijgen. Zo betaalt u gemiddeld € 250,- voor een bezoek aan de spoedeisende hulp (zonder vervolgconsult) en dit kan nog wel eens flink oplopen.

Bekijk nu de zorgverzekeringen van dit moment en de eventuele korting van het eigen risico via onze zorgvergelijker.

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie