Zorgverzekeraars komen terug op schrappen vergoedingen allergeenpreparaten

Vergoeding allergeenpreparaten

Goed nieuws voor patiënten die dit jaar immunotherapie ondergaan. Zorgverzekeraars komen terug op het schrappen van de vergoedingen voor allergeenpreparaten die niet geregistreerd zijn in Nederland. Vaak zijn er geen geregistreerde alternatieven waardoor de kosten van deze vorm van therapie voor patiënten uit de hand dreigde te lopen.

Immunotherapie is een vorm van therapie waar een allergie wordt bestreden door de patiënt langzaam immuun te maken voor hetgeen waar hij of zij allergisch voor is. Dit wordt gedaan door middel door het toedienen van allergeenpreparaten en geleidelijk aan de hoeveelheid van de allergische stof op te voeren.

De meeste van deze preparaten worden in Nederland niet officieel geregistreerd. Zorgverzekeraars hadden het plan om vanaf dit jaar allergeenpreparaten die niet geregistreerd zijn, niet te vergoeden. Dit kost de gemiddelde patiënt als snel op jaarbasis 1.700 euro extra omdat niet elk preparaat een geregistreerd alternatief heeft.

Dit plan is nu voorlopig van de baan. Patiënten kunnen in ieder geval dit jaar een vergoeding krijgen voor alle allergeenpreparaten. Dankzij de inspanningen van farmeceutische bedrijven en patiëntenorganisaties hebben de Nederlandse zorgverzekeraars gekozen om het schrappen van de vergoedingen uit te stellen.

Er kleven echter wel een aantal voorwaarden aan het ontvangen van een vergoeding van allergeen preparaten. Zo mag in principe de apotheek enkel niet-geregistreerde allergeenpreparaten verstrekken als dit door een dokter wordt voorgeschreven. Patiënten die dit jaar voor het eerst gebruik maken van immunotherapie zullen dan ook van te voren een akkoord van hun dokter laten zien. Vanaf volgend jaar zal een dergelijk akkoord noodzakelijk zijn voor het ontvangen van de zorgvergoeding.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie