Budgetpolis verdubbelt winst zorgverzekeraars

Budgetpolis verdubbelt winst zorgverzekeraars

Als u kijkt naar de titel kunnen we concluderen dat de verkoop van budgetpolissen niet in belang is van de consument. Budgetverzekerden betalen jaarlijks gemiddeld zelf € 277,25 bij voor ongecontracteerde zorg en krijgen daar ongeveer € 120, = premievoordeel voor terug. Per saldo zijn de ruim één miljoen budgetverzekerden gemiddeld € 150, = duurder uit dan andere verzekerden. Dit komt ten gunste van het exploitatieresultaat van de budgetverzekeraars.

Zorgverzekeraars lijken zelf gebaat bij het verkopen van budgetverzekeringen. Daarbij schermen zij met de kwaliteit van de ingekochte zorg. Maar volgens de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) staat een meer dan gemiddeld aantal van de gecontracteerde ziekenhuizen onder verscherpt toezicht. Dat lijkt een logisch gevolg van hun verzwakte concurrentiepositie ten opzichte van ziekenhuizen die niet onder verscherpt toezicht staan. Zij hebben minder aanloop van nieuwe patiënten dus zijn zij gebaat bij gestuurde zorg vanuit de budgetverzekeringen. Zorgverzekeraars kunnen juist bij deze ziekenhuizen lage prijzen bedingen.

Volgens de NZA zijn er 17 budgetpolissen. Deze polissen kenmerken zich door vrijwillige beperkingen zoals een lage vergoeding bij ongecontracteerde zorg, verplichte online apotheek en verplichte administratie via internet. Vaak, maar niet altijd, staat hier een lagere premie tegenover.

Wat is een budgetpolis?

De budgetpolis is de afgelopen weken uitgebreid in de media geweest, al dan niet op een positieve wijze. Dit heeft deze polis te danken aan de zeer beperkte vorm van keuzevrijheid waardoor je soms veel tijd bent om naar een gecontracteerde zorgverlener te gaan. Maak je toch gebruik van de fysiotherapeut op de hoek die niet gecontracteerd is, dan kan je dit veel geld kosten want je moet dan soms tot 60% van de kosten voorschieten. Een gang naar de rechter kan je de vergoeding terugbezorgen maar is dit wel wat u wilt? Lees alles over de budgetpolisssen op onze pagina: wat-is-een-budget-zorgverzekering

 

 

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie