Helft van de ziekenhuizen nog niet gecontracteerd door zorgverzekeraar!

Contractering zorgverzekering

Bijna de helft van de Nederlandse ziekenhuizen hebben nog geen contract afgesloten met de zorgverzekeraars. De oorzaak hiervan lijkt vooral de discussie wie de vaak dure medicatie moet gaan betalen, dit blijkt uit een onderzoek van het NRC langs de grote zorgverzekeraars van Nederland.

VGZ heeft de minste contracten tot nu toe

Dat blijkt uit het antwoord dat VGZ  (4,2 miljoen verzekerden) heeft gegeven tegenover het NRC, slechts 30 van de 83 ziekenhuizen van Nederland zijn op dit moment gecontracteerd! VGZ reageert hierop dat het er vaak net als ieder jaar wel uitkomt met de ziekenhuizen maar kan dit niet garanderen!

Zorgverzekeraar CZ (3,4 miljoen verzekerden) daarentegen heeft aangegeven 35% van de ziekenhuizen (lees 29 van de 83) te hebben gecontracteerd terwijl dit vorig jaar al op ruim 80 -90 procent zat.  Het grote verschil met VGZ is dat CZ wel heeft gegarandeerd dat ze alle ziekenhuizen in Nederland vergoeden voor hun klanten.

Zilveren Kruis is koploper als het gaat om de contracten welke tot nu met 80% de meeste contracten rond heeft. De reden hiervoor is waarschijnlijk dat deze verzekeraar aparte afspraken maakt rondom de medicatie en deze niet in het jaarbudget meeneemt.

Dure kankermedicijnen de oorzaak van dit probleem?

Afgelopen weken is al een aantal maal naar buiten gekomen dat deze middelen vaak duurder zijn in Nederland dan daarbuiten. Minister schippers  (VWS) houdt zich hier da ook flink mee bezig om prijsafspraken te maken met de fabrikanten over de kosten van deze medicatie. Ook de prijsstijgingen, tot wel 10 procent per jaar, staat scheef tegenover de kostenraming van de zorgverzekeraars (1% per jaar).

Wat is de vergoeding bij niet gecontracteerde zorg?

Afhankelijk van welke polis u heeft kunnen de kosten aanzienlijk oplopen, bij budgetverzekeringen kan dit soms tot 55% van de gemaakte kosten! ZorgverzekeringWijzer heeft al eerder aangegeven aan te willen sturen op een verbod van dergelijke polissen. Kunt u dit geld niet betalen dan bestaat er het hinderpaalcriterium en kunt u naar de rechter om uw gelijk te halen. Heeft u hier geen zin in betaal dan gewoon een paar euro meer en dan zal de vergoeding een stuk hoger liggen tot nagenoeg niets.  Heeft u geen idee welke soort polis u heeft lees dan: Wat is het verschil tussen een natura, restitutie en budgetpolis.

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie