Hooikoorts 2015; Wat is het, wat zijn de klachten en wat kunt u doen?

Hooikoorts, wat doen?

Het is vanaf 20 maart officieel lente, de zon komt weer wat vaker om de hoek kijken en we gaan richting de zomer. Voor veel mensen een heerlijke gedachte de zon gaat weer schijnen, de bloemen staan in de bloei en je kan straks weer heerlijk zonder jas op het terras gaan zitten. Voor anderen kan dit juist een enorm vervelende periode zijn daar voor hen het seizoen van snotteren, niezen en tranende ogen waarom dit is? Hooikoorts is de boosdoener, een van de meest voorkomende allergieën waar 20% van de Nederlandse bevolking last van heeft.

Wat is hooikoorts nou precies?

Hooikoorts is een naam die is verzonnen door de Engelse arts, John Bostock in 1928. Hij had juist altijd last van vermoeidheid en koortsklachten in de hooitijd. Daardoor kwam hij ook op de naam hooikoorts

.Hooikoorts 2015

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen die voortkomen uit bepaalde grassoorten planten en bomen, hieronder een stapsgewijze reactie van de pollen op het lichaam.

 • De bomen, planten en grassoorten gaan bloeien, hier ontstaan de boosdoeners ofwel de pollen welke door de lucht vliegen, op deze manier verspreiden zij zich over het hele land.
 • De pollen komen hierdoor in aanraking met je lichaam, dit kan zijn je neusholte, je luchtwegen of je ogen. In je lichaam zitten bepaalde cellen, genaamd; mestcellen. Deze mestcellen in je lichaam gaan kapot en hierdoor komt een stofje vrij genoemd histamine.
 • Deze histamine zorgt voor een natuurlijke reactie van het lichaam die op deze wijze aangeeft dat er iets niet goed is. Dit kan ook gebeuren na een steek van een insect, de mestcellen maken histamine aan en verwijd de bloedvaten waardoor de afvalstoffen uit het lichaam verwijderd kunnen worden. Een toename van slijmproductie kan hierbij het gevolg zijn waardoor men kan gaan niezen of tranende ogen kan krijgen. Kortom: Histamine zorgt ervoor dat de “schadelijke” pollen verwijderd worden uit het lichaam.

Hoe herkent u hooikoorts?

Zoals eerder omschreven is het begrip “hooikoorts” een reactie op het binnendringen van de schadelijke stoffen en het vrijkomen van de histamine welke de cellen op wil ruimen. Hierbij ontstaan er vaak ook lichamelijke klachten zoals:

 • Rode ogen
 • Tranende, branderige ogen
 • Niesbuien
 • Loopneuzen of een verstopte neus
 • Kortademigheid
 • Hoesten
 • Vermoeidheid en koortsklachten

Ieder jaar is weer anders, zo kan het zijn dat u het ene jaar totaal geen klachten heeft en het andere jaar veel klachten heeft. Dit heeft onder meer te maken met de weersomstandigheden, als er namelijk veel regen valt heeft het stuifmeel waar de pollen zich in bevinden niet goed verplaatsen en zullen minder Nederlanders hier last van hebben.

Wat kunt u doen tegen hooikoorts?

Voor hooikoorts hoeft u niet perse naar een dokter, er is veel te koop in de lokale drogisterij daar veel medicijnen tegen hooikoorts geen officieel geregistreerde medicijnen zijn, deze komen vooral uit de hoek van de homeopathie en de natuurgeneeskunde en werken in veel gevallen goed. Blijft u echter veel last houden van de hooikoorts en heeft u de plaatselijke drogisterij al bijna leeggekocht? Dan kunt u ten alle tijden naar uw huisarts, deze kan u verschillende medicijnen voorschrijven zoals:

 • Antihistaminica
 • Cromoglicinezuur
 • Corticosteroïden

Dit kan enkel op recept van de huisarts worden voorgeschreven, in veel gevallen kan het zo zijn dat de huisarts exact wil weten waar de allergische reactie van komt en welke exacte stof de uitlokkende factor is. Het kan dan zo zijn dat hij u dan doorstuurt naar een allergoloog in het ziekenhuis voor verder onderzoek en / of behandelingen.

Wat zijn de vergoedingen voor hooikoorts?

Zorgverzekeringwijzer heeft een speciaal overzicht gemaakt over de vergoeding van medicatie tegen hooikoorts op de pagina: Vergoeding hooikoorts 2015

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie