Indicatiestelling door HBO’er? Zorgverzekeraars vinden van wel

Indicatiestelling hbo'er

Patiënten die langdurige intensieve zorg thuis nodige hebben moeten voor eind mei een indicatie hebben gekregen voor de noodzakelijke zorg. Op dit moment wordt dit gedaan door MBO verpleegkundigen door een chronisch tekort aan HBO verpleegkundigen, de zorgverzekeraars zijn hier niet blij mee. De indicatiestelling is noodzakelijk bij patiënten die intensieve zorg nodig hebben in de thuissituatie. Dit is nodig omdat de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten ) zijn overgegaan naar de wet Langdurige Zorg.

De nieuwe indicatie geldt voor alle patiënten die per 1 januari 2015 gebruik maken van de Wet Langdurige Zorg, het betreft hier ruim 300.000 patienten.

Welke zorg valt onder de Wet Langdurige Zorg:

  • Het verblijf in een instelling, denk hierbij aan een verpleeg of verzorgingshuis maar ook een instelling voor gehandicaptenzorg.
  • Een specifieke behandeling gericht op het herstel of verbetering van een aandoening, denk hierbij aan de complexere problematiek
  • Assisteren bij de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen

Door het tekort aan HBO verpleegkundigen heeft de beroepsvereniging Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland  een overgangsregeling afgesproken waarin ook MBO verpleegkundigen de indicatie mogen stellen, echter zijn hier wel een aantal voorwaarden aan gesteld zoals 5 jaar werkervaring en recent gestart met een vervolgopleiding tot HBO verpleegkundige. De V&VN heeft zelf voorgesteld dat het stellen van de indicatie een competentie is waar HBO niveau voor nodig is.

Wat is het verschil tussen een MBO en HBO verpleegkundige?

Een MBO verpleegkundige volgt een vierjarige opleiding tot verpleegkundige, dit kan zowel via de BBL en de BOL leerweg. Dit wil zeggen dat je of gaat werken en leren of een puur theoretische opleiding volgt met stages in diverse takken van de gezondheidszorg.

Een HBO verpleegkundige volgt ook een vierjarige opleiding, echter is dit meer toegespitst op de management richting zodat je eventueel in de toekomst leiding kunt gaan geven aan bijvoorbeeld niveau 4 verpleegkundigen en / of processen gaat bekijken en verbeteren, denk aan een zorgpad of een indicatie kunt stellen in de thuiszorg!

Is een HBO verpleegkundige dan per definitie beter dan een MBO verpleegkundige? Nee, zeker niet er zijn genoeg MBO verpleegkundigen te vinden met meer kennis en ervaring dan de HBO verpleegkundige. Echter richtlijnen zijn richtlijnen vinden de zorgverzekeraars en daarom dienen er HBO verpleegkundigen gebruikt te worden voor de indicatiestelling. Vooralsnog zullen de overige bedrijven wel MBO verpleegkundigen met ervaring inzetten om alsnog iedereen voor mei 2015 bij iedereen de juiste indicatie te hebben gesteld.

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.