4 tips voor het afsluiten van je zorgverzekering

4 tips afsluiten zorgverzekering

Het einde van het jaar is in zicht en dus sta je weer voor de keuze om wel of niet over te stappen van je zorgverzekeraar. Je kunt in sommige gevallen veel geld besparen door over te stappen. Hieronder vier tips om je op weg te helpen met je keuze!

 

1. Stap op tijd over

Je hebt nog tot en met 31 december de tijd om je huidige verzekering op te zeggen. Dus de tijd dringt! Een nieuwe verzekering afsluiten kan nog tot en met 31 januari. Je bent dan met terugwerkende kracht verzekerd vanaf 1 januari. Als je uiterlijk 31 december een nieuwe zorgverzekering afsluit, wordt je huidige zorgverzekering automatisch opgezegd. Ga direct je zorgverzekering vergelijken.

 

2. Welke zorg heb ik nodig?

Bedenk van tevoren goed welke zorg je nodig hebt of nodig gaat hebben aankomend jaar. Hiervoor kun je onder andere eens kijken naar je zorgkosten van afgelopen jaren. Dit kan door in te loggen via je huidige zorgverzekering. Wellicht loont het zich om een aanvullende verzekering af te sluiten (denk aan fysiotherapie of tandartskosten), maar het kan ook zijn dat je deze zorgkosten liever zelf betaalt in plaats van hiervoor een extra aanvullende verzekering af te sluiten. Wanneer je wel voor een aanvullende verzekering kiest, controleer dan of jouw zorgverzekeraar contracten heeft met zorgverleners die jouw voorkeur hebben. Er valt veel geld te besparen op de verschillen in premies van aanvullende verzekeringen.

 

3. De hoogte van je eigen risico

In 2017 geldt voor elke zorgverzekering een verplicht eigen risico van €385,-. Dit betekent dat je bij zorgkosten die onder je eigen risico vallen altijd de eerste €385,- zelf betaalt. Je kunt ook voor een hoger eigen risico kiezen (tot een maximaal bedrag van €885,-). Het verhogen van je eigen risico kan verstandig zijn wanneer je weinig gebruik maakt van zorg. Je krijgt met een hoger eigen risico korting op je maandelijkse premie.

 

4. Vrij zijn in je zorgkeuze?

Wanneer je het belangrijk vindt om vrij te zijn in de keuze van je zorgverlener, kies dan voor een verzekering met vrije zorgkeuze. Niet alle zorgverzekeringen vergoeden namelijk alle zorgverleners uit jouw omgeving. Er wordt onderscheid gemaakt tussen drie verschillende polissen. Als eerste heb je budgetpolis, die zeer beperkt is in het aanbod zorgverleners. Weliswaar heb je hier de laagste premies, maar je kunt achteraf ook voor hoge kosten komen te staan. Daarnaast heb je een naturapolis, waarbij je enkel zorg (volledig) vergoed krijgt van gecontracteerde zorgaanbieders. Je kunt van tevoren kijken of een verzekeraar contracten heeft met een zorgverlener naar jouw keuze. Bij een restitutiepolis krijg je altijd een standaard vergoeding, ongeacht voor welke zorgverlener jij kiest.

 

Gebruik de zorgvergelijker ZorgverzekeringWijzer om te kijken of én hoeveel je kunt besparen in 2017 op je zorgverzekering.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie