Steeds meer zorgverzekeraars dekken in 2017 mantelzorg

Zorgverzekeraars dekken mantelzorg

Het langdurig of intensief zorgen voor een familielid of bekende. De behoefte aan mantelzorg stijgt en dit is ook terug te zien in de zorgverzekeringsbranche. Steeds meer zorgverzekeraars vergoeden mantelzorg of breiden hun pakketten ten opzichte van voorgaande jaren uit. De dekkingen in 2017 van zorgverzekeraars FBTO en Menzis zijn het meest opvallend.

Wanneer iemand uit jouw omgeving zoals een partner, kind of vriend voor langere tijd ziek of hulpbehoevend is en de zorg voor deze persoon op jou neerkomt, spreekt men van mantelzorg. Hoewel men deze (onbetaalde) zorg in veel gevallen met veel liefde op zich neemt, kan het ook vervelende situaties teweegbrengen. Zo wordt mantelzorg niet betaald en kan het bij werkende mantelzorgers onder andere leiden tot uitval op de arbeidsmarkt. Eén op de zeven mantelzorgers zegt zelfs overbelast te zijn, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een zwaarbelaste mantelzorger kan gemiddeld wel 28 uur per week kwijt zijn aan zorg voor een familielid of bekende. Met voldoende financiële middelen en meer zorg voor deze mantelzorgers kunnen deze belangrijke uren van zorg echter blijven bestaan en hier spelen steeds meer zorgverzekeraars op in. Mantelzorg wordt nooit vanuit de basisverzekering vergoed, maar er zijn aanvullende verzekeringen om mantelzorgers te ondersteunen. Wanneer enkel naar mantelzorg wordt gekeken biedt FBTO in 2017 de goedkoopste aanvullende verzekering aan, maar zorgverzekeraar Menzis heeft – net als voorgaande jaren – de grootste diversiteit aan vergoedingen voor mantelzorg.

Bij Menzis vergoeden de pakketten ‘ExtraVerzorgd’ 2 en 3, maar ook alle drie de FNV pakketten volgend jaar 100% vervangende mantelzorg met een maximum van vijftien dagen per jaar. Een mantelzorgvervanger wordt ingezet wanneer je eventjes wilt opladen. Denk bijvoorbeeld aan een vakantie. Ook biedt Menzis een 100% dekking voor een mantelzorg-arrangement met een maximum van zes dagen en een maximaal bedrag van €125,- per dag.  Een mantelzorg-arrangement is bedoeld om jou (alleen) of samen met de verzorgde een ontspannen verblijf te geven in een andere omgeving. Tot slot worden ook een mantelzorgmakelaar (100%, maximaal €350,- per twee jaar) en mantelzorgcursussen (100% met een maximum van €100,- of €150,- per jaar, afhankelijk van het pakket) vergoed. Een mantelzorgmakelaar kan samen met jou kijken wat er allemaal geregeld moet worden en kan op deze manier steun bieden. Ook een mantelzorgcursus begeleidt jou, in zowel de verzorging van anderen als in het bewustmaken van je eigen grenzen.

De module ‘Zorg & Herstel’ van zorgverzekeraar FBTO is het goedkoopste pakket waar je (bovenop je basisverzekering) voor kunt kiezen wanneer enkel gekeken wordt naar mantelzorg. Al voor €0,99 per maand wordt (na toestemming) 100% vervangende mantelzorg gedekt met een maximaal bedrag van €140,- per dag (maximaal €750,- per jaar). Ook OHRA, Delta Loyd en OZF Achmea bieden in tegenstelling tot in 2016 volgend jaar aanvullende pakketten aan die mantelzorg vergoeden. Daarnaast worden er ook (bestaande) pakketten uitgebreid. Zo biedt bijvoorbeeld zorgverzekeraar De Friesland naast een vergoeding voor mantelzorg nu ook een dekking aan voor een mantelzorgmakelaar.

Ondanks deze positief stijgende lijn zijn er nog steeds verzekeraars die in hun aanvullende modules geen enkele vergoeding geven voor mantelzorg. Zo wordt mantelzorg ook in 2017 niet opgenomen in de (aanvullende) pakketten van onder andere CZdirect, Besured, HEMA, Promovendum, ZieZo (Zilveren Kruis), Anderzorg, Ditzo, en Bewuzt. Zorgverzekeraar Avéro Achmea vergoedde voorheen vervangende mantelzorg voor 100%, maar brengt dit terug naar 100% met een maximum van 21 dagen.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie