Ziekenhuis of huisartsenpost?

Ziekenhuis huisartsenpost

Het lijkt altijd te gebeuren buiten de reguliere werktijden van je huisarts om: je breekt je enkel of wordt plots om onduidelijke redenen doodziek. Wat doe je in zo’n geval? Veel mensen zijn geneigd om direct naar de spoedeisende hulp te gaan, maar de vraag is of dit wel de meest verstandige keuze is.

 

Er zijn verschillende redenen om bij een noodgevoel niet meteen voor de spoedeisende hulp van het ziekenhuis te kiezen, maar juist voor de huisartsenpost. Ten eerste omdat de wachttijd bij de spoedeisende hulp lang(er) kan zijn zonder doorverwijzing van een arts. Ten tweede omdat de kosten van een bezoek aan de huisartsenpost – in tegenstelling tot de spoedeisende hulp – niet wordt verrekend met het verplichte eigen risico van €385,-.

 

Omdat je bij medische zorg door de huisarts of huisartsenpost dus géén rekening van de zorgverzekeraar krijgt, is het logischer om deze te verkiezen boven de spoedeisende hulp. Mocht het toch nodig blijken, dan verwijst een huisarts of huisartsenpost je alsnog door naar het ziekenhuis. Bij een levensbedreigende situatie of wanneer je niet op tijd terecht kunt bij de huisartsenpost is een bezoek aan de spoedeisende hulp natuurlijk wel noodzakelijk.

 

Let op: Wanneer de huisarts medicijnen moet voorschrijven of een aanvraag moet indienen (voor bijvoorbeeld een bloedonderzoek) gaat dit wél ten koste van het eigen risico.

Last Updated on 11 maart 2020 by Frans Kooning