WMO, WLZ of Wijkverpleging?

ziekenhuis bij kanker

WLZ of WMO of wijkverpleging? Leuker kan het niet, ingewikkelder wel. En toch ga ik het op 1 a4-tje uitleggen.

Een volwassene die vanwege medische (geestelijke of lichamelijke) oorzaken hulp nodig heeft kan dan van zijn zorgverzekeraar, de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning of de WLZ (Wet Langdurige Zorg) ontvangen.

In de kern is het heel eenvoudig.

Mensen die de langdurige verpleging en verzorging, begeleiding in het dagelijks leven, dagbesteding, huishoudelijke hulp, hulp bij vervoer, aanpassingen van de woning of wonen in een zorginstelling en die zelf geen hulp kunnen inroepen, waardoor het gevaarlijk kan worden, vallen onder WLZ.

Als het bovenstaande geldt, maar je kunt wel zelf de hulp organiseren van je onder de WMO.

Maar………….. Zowel voor de WLZ en de WMO geldt een enorme eigen bijdrage zelfs als je maar 1 euro besteedt. Dus probeer allereerst deze zorg bij je zorgverzekeraar te krijgen. Het is echter geen keuze, afhankelijk van de persoonlijke situatie word je ingedeeld.

Langdurige zorg en ondersteuning is geen medische zorg van de huisarts of medisch specialist. Het is wel de langdurige verpleging en verzorging, begeleiding in het dagelijks leven, dagbesteding, huishoudelijke hulp, hulp bij vervoer, aanpassingen van de woning of wonen in een zorginstelling.

Dit was het eenvoudige stukje tekst, want vanaf nu wordt het ingewikkeld.

Wlz-zorg thuis, Wmo-ondersteuning en wijkverpleging lijken op elkaar, maar toch is er verschil in de invulling en de uitvoering.

Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) geeft u de Wlz indicatie af waarna een lokaal zorgkantoor de uitvoering voor haar rekening neemt.

De gemeente bepaalt en betaalt de Wmo-ondersteuning.

Maar de zorgverzekeraar laat de wijkverpleegkundig bepalen of u in aanmerking komt voor ondersteuning vanuit de zorgverzekeringwet. Dan betaalt u ook geen eigen bijdrage, de kosten worden door de zorgverzekeraar betaalt.

Samengevat komt u dus in aanmerking voor langdurige zorg (WLZ) of ondersteuning (WMO) of wijkverpleging (zorgverzekering).

Leuker kon ik het niet maken, simpel uitleggen wel.

Wilfred Mooij ffp

 

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.