Duurder uit met een goedkopere zorgverzekering?

goedkopere zorgverzekering

Ja, je kan duurder uit zijn met een goedkopere zorgverzekering! Pas na afloop van het kalenderjaar weet je wat je beste zorgverzekering had moeten zijn. Als je het hele jaar geen zorgkosten hebt gemaakt had je beter een vrijwillig eigen risico van 500 euro kunnen nemen waarmee je ongeveer 250 euro premiekorting kreeg.

Wanneer ben je duurder uit met een goedkopere zorgverzekering?

Maar het kan in de getallen lopen als je een natura- of een budgetpolis had en toch naar een niet gecontracteerde zorgverlener ging. De zorgverzekeraar hoeft dan slechts 75 % van het ‘marktconforme’ tarief aan je te vergoeden. Maar, en daar komt ie, dat marktconforme tarief is het tarief wat de verzekeraar zelf heeft afgesproken met de zorgverleners. Dat uitgeknepen tarief kan zomaar de helft zijn van de nota die de door jou gekozen arts verstuurt. En juist als je ziek bent wil je de beste dokter, toch?

In 2018 moesten 25.000 patiënten van het failliete MC Slotervaart ziekenhuis naar een ander ziekenhuis, om hun behandeling daar voort te zetten. In dat andere ziekenhuis wordt dan een nieuw behandelplan geopend (DBC). Ik gaf toen een voorbeeld van een patiënt met huidkanker, waarbij de huisverzekeraar Zilveren Kruis van het Slotervaart ziekenhuis ongeveer 5.000 euro vergoedde, maar het niet gecontracteerde VU ziekenhuis ongeveer 12.000 rekende. Volgens de regeltjes had deze patiënt slechts recht op een vergoeding van 75 % van 5.000 euro wat 3.750 euro is, terwijl er een rekening van 12.000 op de mat zou vallen.

Hopelijk heeft het Zilveren Kruis, zoals beloofd, bij deze calamiteit de patiënten coulant behandeld, want anders kunnen er schrijnende situaties ontstaan.Is dit niet het geval geweest bij jou? Mail het ons gerust!

Wat kun je doen om kosten te vermijden in 2020?

Een (wel wat duurdere) vrije keuze, oftewel restitutie zorgverzekering, had dit kunnen voorkomen, omdat dan ook niet gecontracteerde zorg zou zijn vergoed. Echter zien we de laatste tijd een daling van het aantal restitutie polissen, op het moment van schrijven weten we dat er volgend jaar nog maar 21 polissen de stempel restitutie zullen krijgen.

Kortom; een goedkopere zorgverzekering kan niet altijd wenselijk zijn, bedenk daarom goed wat je voor het volgende jaar gaat kiezen. Vanaf 12 november kun je wederom starten met je zorgverzekering vergelijken.

Als vakidioot stuit ik regelmatig op opvallende nieuwsfeitjes of misstanden in de verzekeringswereld en die maak ik graag wereldkundig in een column. Met behulp van ZorgverzekeringWijzer.nl kunnen wij écht onafhankelijk vergelijken en voorzien wij onmiskenbaar in de vraag naar een vergelijkingssite waarbij geen enkele verzekeraar een vinger in de pap heeft.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie