Omzetplafond in ziekenhuizen, hoe zit dat?

zorgkosten kankerbehandeling medicatie

Recentelijk hebben we meerdere berichten voorbij zien komen over het omzetplafond van de ziekenhuizen. De meest recente is van de patiënten in het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam. Wat betekent het nou als je aangesloten bent bij een zorgverzekeraar en het ziekenhuis zit aan het maximaal te behandelen patiënten? In dit artikel geven we je meer duidelijkheid over waar je op kan letten bij het overstappen van een nieuwe zorgverzekering en wat te doen als je niet meer naar een ziekenhuis mag.

Wat is een omzetplafond in het ziekenhuis?

Ieder jaar wordt er afgesproken door een aantal zorgverzekeraars dat er een maximum zit, wat ze aan behandelingen mogen uitgeven bij de patiënten die bij hun verzekerd zijn. Dit geldt voor de ziekenhuizen, maar ook alle andere aanbieders, zoals fysiotherapeuten of zelfstandige behandelcentra. Zo kan het voorkomen (net als nu in het Ikazia in Rotterdam) dat de zorgverzekeraar de behandeling in dat ziekenhuis niet meer gaat betalen omdat ze aan het maximum zitten.

Het ziekenhuis daarentegen zal zeker haar zorgplicht niet nalaten en in acute zaken zeker nog de patiënten behandelen, maar voor overige zaken zal je dus worden doorverwezen naar andere ziekenhuizen in de regio.

Wat kun je doen als je “slachtoffer” bent van een omzetplafond?

In feite sta je machteloos, het ziekenhuis of de behandelaar heeft het recht om je te weigeren indien er geen sprake is van een acute situatie. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van dezelfde zorg in een ander ziekenhuis. Een andere keuze, is wachten tot het volgende jaar wanneer je terecht kunt, omdat er dan nieuwe afspraken gemaakt zijn en de plafonds in januari nog niet zullen zijn bereikt.

Wat schiet de zorgverzekeraar op met een omzetplafond?

Dat is het vervelende van dit verhaal, een zorgverzekeraar schiet hier zelf ook niets mee op, sterker nog, ze hebben zelfs de kans dat ze veel meer geld kwijt zijn dan dat ze ervoor kiezen om de zorg toch door dezelfde behandelaar/ziekenhuis te laten uitvoeren. Dit, doordat bij uitstel van de klachten, de klacht dusdanig kan verergeren, waardoor er meer zorgkosten gemaakt dienen te worden.

Ook kan een ander ziekenhuis extra aanvullend onderzoek wensen voor een bepaalde behandeling, omdat er niet snel genoeg cijfers en data van overige onderzoeken bekend zijn. Dit kan simpelweg een bloedonderzoek betekenen, echter een simpel stel onderzoeken kost al snel meer dan honderd euro per persoon.

Hoe kun je voorkomen dat je bent aangesloten bij een zorgverzekeraar met een omzetplafond?

Bijna alle zorgverzekeraars werken inmiddels met een omzetplafond, zij hebben dit in het leven geroepen om uiteindelijk kostenbesparend te werk te gaan om de kosten in de zorg te drukken, echter is de werking hiervan inmiddels wel achterhaald.

De verzekeraars van dit moment zonder omzetplafond zijn:

  • DSW
  • Intwente
  • Stad Holland
  • Besured
  • Promovendum
  • National Academic

Ben je dus ontevreden over de huidige gang van zaken op dit moment, dan is het wellicht verstandig om voor het komende seizoen te starten met je zorgverzekering vergelijken. Hiermee kun je daarna een selectie maken van de verzekeraars in het bovenstaande rijtje, waarbij er geen plafond gehanteerd zal worden.

Let op, als je gaat vergelijken dien je natuurlijk niet enkel naar de plafonds te kijken maar de polis dient ook daadwerkelijk wel naadloos aan te sluiten op de wensen die je hebt voor de zorgverzekering 2020. Kom je er echt niet uit? Neem dan gerust even contact met ons op en we helpen je graag bij het zoeken en afsluiten van een nieuwe zorgverzekering voor het nieuwe seizoen!

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.