Zorgpremie 2020 stijgt met 37 euro?

Zorgverzekeraars lagere zorgpremie

Net zoals elk jaar komen er in september de berichten naar buiten, wat de verwachtingen zijn van de zorgpremie 2020. Zo laten de Haagse bronnen op dit moment weten, dat de verwachte stijging van de zorgpremie ongeveer 37 euro zal bedragen voor de zorgverzekering 2020. Dit zou betekenen dat je volgend jaar voor de basisverzekering iets meer dan drie euro meer betaald. Dit is gebaseerd op de nominale zorgpremie, wat dit betekent leggen wij jou uit in dit artikel.

Hoe wordt de zorgpremie 2020 berekend?

De prijs van de zorgpremie die je nu leest zijn de zogeheten “nominale” zorgpremie prijzen. Dit zijn de prijzen waarmee de zorgverzekeraars kunnen rekenen, om de uiteindelijke prijs van het basispakket bekend te maken. De regering maakt deze prijzen altijd bekend op Prinsjesdag en hebben deze ook nog niet bevestigd. De bronnen weten te meldden dat deze prijs is gestegen van 1384 euro naar 1421 euro (37 euro stijging).

zorgpremie 2020
Beloop van de nominale zorgpremie 2020 vanaf 2013 – heden

De reden van de stijgingen zijn ook te verklaren, de kosten in de zorg lopen al jaren op, zij het door vergrijzing, alsmede door duurdere behandelingen. De lonen in de zorg moeten fors stijgen om het personeel te kunnen behouden, juist nu ook bekend is geworden dat er de komende jaren een fors tekort op de arbeidsmarkt in het verschiet zit, wanneer er niets gaat gebeuren. Het basispakket is het afgelopen jaar ook aangevuld met extra hulpmiddelen en medicatie, wat ook een kostenpost met zich meebrengt.

Wat jij straks gaat betalen, is dus nog even afwachten, daar de verzekeraars zelf hun prijzen mogen berekenen (marktwerking) en dit ook weer afhankelijk is van alle andere factoren. Dit zijn factoren zoals winsten en reserves die zij moeten houden (verplichting vanuit Europa). De uiteindelijke prijs wordt getoond een week na Prinsjesdag als zorgverzekeraar DSW haar premies zal tonen. Dit is traditioneel gezien de start van het zorgseizoen 2020.

Wat gebeurt er met mijn eigen risico?

Het vrijwillig eigen risico blijft gelijk aan de 385 euro op jaarbasis, dit is afgesproken in het regeerakkoord en blijft voorlopig gelijk. Overigens kun je er nog wel voor kiezen om korting te krijgen op je zorgpremie door dit risico te verhogen. Of dit verstandig is en past bij jouw situatie, kun je lezen in ons artikel: Je eigen risico verhogen?

En de zorgtoeslag, stijgt die dan ook mee?

De bronnen melden dat de zorgtoeslag, ofwel de compensatie voor de zorgkosten bij mensen met lagere inkomens, mee stijgt met de premie. Uiteindelijk kan dit een extra voordeel opleveren als de prijzen van de zorgverzekeraars lager liggen dan het rekenmodel. Dit betekent dat voor deze groep mensen er iets extra’s overblijft om uit te geven.

Uiteraard houden we jullie op de hoogte van alle ontwikkelingen rondom de zorgpremie 2020 en alle vergoedingen de komende periode! Niets missen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief.

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie