Basispakket gaat straks krimpen

Zorginstituut Nederland basispakket

Het Zorginstituut Nederland, het orgaan dat de overheid adviseert over welke behandelingen en onderzoeken er binnen het basispakket vallen, gaat in de toekomst strengere selecties hanteren over welke zorg er in het pakket valt. Dit kan resulteren in dat er voor sommige behandelingen nieuwe bewijzen moeten komen over de daadwerkelijke effectiviteit om deze te handhaven.

De discussie over de inhoud van het basispakket moet worden aangekaart vanwege de stijgende kosten binnen de gezondheidszorg. Er is veelal dure medicatie toegelaten (waarvan wel bewezen is dat het goed werkt) tot het basispakket, maar daardoor moet er ook scherper worden gekeken naar de behandelingen waarvan de effectiviteit in twijfel gesteld is.

Wat gaat er veranderen?

Op dit moment bekijkt het Zorginstituut de behandelingen gebaseerd op wetenschappelijke bewijzen en adviseert daarmee de overheid om deze behandelingen op te nemen in het basispakket. Deze worden, op een uitzondering na, bijna altijd overgenomen door de regering en in het basispakket geplaatst.

Is er nog niet voldoende bewijslast om een bepaalde behandeling in het basispakket te plaatsen? Dan wordt er vaak een resultaatafspraak gemaakt om te kijken of de behandelingen effectief zijn. In de tussentijd is er tijd om wetenschappelijk onderbouwde feiten op tafel te krijgen over de betreffende behandelingen, zijn die er niet of niet op tijd? Dan zullen deze behandelingen in de toekomst worden geschrapt uit het basispakket.

De meest recente wijzigingen op het gebied van het schrappen van behandelingen is de hoogtebehandeling voor Astma patiënten in Davos. Dit leverde forse kritieken op vanuit longartsen en patiëntenfederaties.

Waarom moet er nu actie komen?

De kosten in de zorg blijven maar stijgen, op dit moment betalen we per Nederlander 6000 euro per jaar aan zorgkosten. Als we deze lijn doortrekken en niet kritisch kijken naar de inhoud van het basispakket, betalen we straks de helft van ons belastinggelden aan de zorgkosten en dat is onmogelijk.

Wat betekent dit voor jou voor de zorgverzekering 2021?

Op dit moment betekent het voor de inhoud van het basispakket nog niet heel veel, het is vooral dat er in de toekomst dus meer gekeken gaat worden naar de daadwerkelijke bewijslast van een behandeling of onderzoek.

Wel weten we inmiddels dat de zorgpremie gaat stijgen, alsmede door de stijgende kosten in de zorg voor de zorgverzekering 2021. Wil jij straks als eerste weten wat de premies zijn? Schrijf je dan snel in voor de nieuwsbrief en we houden je op de hoogte wanneer alle verzekeraars hun prijzen hebben bekend gemaakt.

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie