Prinsjesdag 2021; wat gaat er veranderen voor je zorgverzekering?

verandering zorgverzekering

Prinsjesdag is altijd een belangrijk moment omtrent alle financiële zaken voor het komende jaar, zo ook voor je zorgverzekering 2021. We hebben, al hoef ik daar verder niet in detail over te treden, een bijzonder jaar achter de rug met het coronavirus. Welke invloed gaat dit hebben straks op de zorgpremie?

De zorgpremie 2021

De prijs van de zorgverzekering zal zeker naar verwachting een stijging gaan doormaken. Dat blijkt ook aan de hand van de nominale zorgpremie die gisteren bekend is gemaakt. Deze stijging bedraagt dan ook 59 euro op jaarbasis. Wat zou betekenen dat je ongeveer 5 euro op maandbasis meer zal gaan betalen.

Let op; dit betreft de “nominale zorgpremie”, dat wil zeggen dat dit de richtprijs is waar de overheid de zorgverzekeraars mee laat rekenen. Dit heeft allemaal invloed op welke kosten zij ook kunnen verwachten en op welke vergoedingen zij aanspraak kunnen maken. De exacte prijs zal naar verwachting volgende week bekend worden, zodra zorgverzekeraar DSW traditioneel haar zorgpremie bekend zal maken.

Deze zorgverzekeraar heeft al aangegeven dat de prijs niet dusdanig snel zal stijgen, mede doordat de reguliere zorg ook heeft stilgelegen en dit weer opweegt tegen de extra kosten die zijn gemaakt vanwege het coronavirus. 22 september dus even goed in de gaten houden!

De zorgtoeslag 2021

Zoals wellicht al verwacht, betekent een stijging van de zorgpremie, ook een stijging van de zorgtoeslag 2021. Deze zorgtoeslag, een compensatie voor mensen met een lager inkomen zal naar verwachting stijgen met:

  • Alleenstaanden: 3,67 euro per maand
  • Gezinnen: 8,25 euro per maand

Een kanttekening bij deze prijzen is dat deze afhankelijk zijn van de definitieve zorgpremie en nog kunnen veranderen indien de prijzen van de zorgverzekeraars afwijken van de nominale zorgpremie.

De inkomensafhankelijke bijdrage 2021

De inkomensafhankelijke bijdrage van de zorgverzekeringswet stijgt in 2021 met 0,3%. Deze bijdrage is onderverdeeld in twee groepen:

  • Werknemers (was 6,70%), is in 2021 7%
  • Ondernemers en gepensioneerden (was 5,45%) is in 2021 5,75%

De Wet langdurige zorg 2021

De premies die men betaalt voor de Wet Langdurige Zorg blijft in 2021 gelijk met 9,65% van het inkomen.

Wanneer kun je starten met het vergelijken?

Je zorgverzekering vergelijken is verstandig vanaf het moment dat meerdere zorgverzekeraars de zorgpremie bekend hebben gemaakt. Naar verwachting zullen de meesten dit doen rondom begin november. Vanaf dat moment kun je in onze vergelijker weer een goede vergelijking maken tussen alle zorgverzekeraars van dat moment.

 

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie