Is jouw zorgverlener gecontracteerd?

zorgverlener

Nu de overstapperiode weer in volle gang is, heb je goed de tijd te kijken naar de contractering van jouw zorgverleners. Vaak heb heb je een goede band opgebouwd met een zorgverlener en/of een arts in het ziekenhuis. Nu wil je mogelijk overstappen naar een nieuwe zorgverzekering, maar is deze wel gecontracteerd? De meeste zorgverzekeraars hebben door de corona vertraging opgelopen bij het afsluiten van de contracten. Het kan daardoor zijn dat de contractering nog niet rond is voor jouw betreffende zorgverzekeraar op dit moment.

Ik kan toch altijd overal terecht?

Dit is vaak een verkeerde interpretatie, je kunt voor spoedeisende zaken altijd bij alle ziekenhuizen in Nederland terecht. Echter voor planbare zorg of nazorg dien je, als je geen restitutiepolis hebt, te allen tijde te kiezen voor een gecontracteerde zorgverlener. Wil je dan ook daadwerkelijk besparen op je zorgpremie, maar wel je zorgverleners behouden, kun je deze toevoegen aan de zorgvergelijker in het filter.

Maak je daarna alsnog gebruik van een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je soms tot maar 65% van de marktconforme prijs terug van de zorgverzekeraar. Die marktconforme prijs, dat is uiteraard de lage prijs die ze afspreken met de gecontracteerde zorgverleners. Dit kan in sommige gevallen oplopen tot wel duizenden euro’s!

Wel gecontracteerd maar een zorgplafond?

Nu hoor ik je denken, wat is dit nu weer? Verzekeraars spreken steeds vaker zorgplafonds af met de gecontracteerde aanbieders. Dit wil zeggen dat ze per jaar een maximaal aantal behandelingen mogen uitvoeren, voor de klanten van de betreffende verzekeraar. Komen ze boven die aantallen uit, dan stopt de vergoeding van de verzekeraar naar de zorgverlener. Wij hoeven niet uit te leggen wat er dan gaat gebeuren, je kunt in veel gevallen wachten tot het volgende jaar. Wil je dan gebruik maken van een andere aanbieder in de buurt, dan bestaat er de kans dat deze niet is gecontracteerd en je zelf weer veel moet bijbetalen.

Wil je dit allemaal voorkomen, sluit dan een restitutiepolis af, door te kiezen in de zorgvergelijker voor volledige keuzevrijheid. Zo kun je ook na het bereiken van een zorgplafond bij een zorgverlener zonder problemen switchen naar een andere instelling/zorgverlener.

Waarom sluiten de verzekeraars contracten?

De zorgverzekeraars willen simpelweg de zorg zo goedkoop mogelijk, zo kan het dus zijn dat de ene zorgverzekeraar bij een bepaald ziekenhuis veel minder betaald voor een behandeling dan elders. Hierdoor willen zij dat de klanten, die vaak een budget of online naturapolis hebben, zich daar laten helpen. Het ziekenhuis meer patiënten en zij een goedkopere prijs.

Op dit moment zien we dat de zorgverzekeraars de lijnen steeds strakker aantrekken. Dit wil zeggen dat de kosten minder moeten worden, waardoor ziekenhuizen genoodzaakt zijn om af te zien van deze contractering. Dat kan betekenen dat jij volgend jaar niet terecht kunt voor bepaalde behandelingen in het ziekenhuis waar jij graag naartoe zou kunnen. Op dit moment zijn er meerdere ziekenhuizen die zelfs hun patiënten oproepen om te veranderen van zorgverzekeraar.

Wat doe jij voor de zorgverzekering in 2022?

Heb jij al een keuze gemaakt bij het zoeken naar een nieuwe zorgverzekering? Kies jij voor zekerheid of maakt het jou niet uit waar en door wie je geholpen wordt? Maak nu gebruik van de zorgvergelijker op ZorgverzekeringWijzer! Voor een snelle en eenvoudige vergelijking van de duizenden polissen voor de zorgverzekering 2022.

Het deskundige team van ZorgVerzekeringWijzer, staat continu voor u klaar! Van het laatste nieuws binnen de wereld van de zorgverzekeringen of je te helpen met je zorgverzekering vergelijken.

Kom je ergens niet uit of wil je iets van ons weten, mail ons gerust en wij proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen in de jungle van de zorgverzekeringen!

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie