Vrije keuze of beperkte zorgverzekering?

tweelingpolis

Ieder jaar zien wij dat er een hoop mensen kijken naar de goedkoopste zorgverzekering van dit moment. Uiteraard is dat logisch, want wie wil betaald er meer dan nodig voor de zorgpremie?

Verschillende polissen, hetzelfde pakket!

Op dit moment kent onze zorgverzekering vier verschillende polissen voor het basispakket. Voor de duidelijkheid, de inhoud van het basispakket van de zorgverzekering is bij alle zorgverzekeraars gelijk! Toch zien wij ook de grote verschillen tot wel 580 euro tussen, juist ja, hetzelfde basispakket! Hoe is dat mogelijk, dat leggen wij je uit.

De vier soorten polissen van de zorgverzekering 2022:

Op dit moment kent onze zorgverzekering de volgende polissen:

  • Budgetpolis (online natura)
  • Naturapolis
  • Combinatiepolis
  • Restitutiepolis

Budgetpolis

Dit is een polis die zich kenmerkt door de zeer beperkte keuzevrijheid. Je kunt voor de geplande zorg enkel gebruik maken van de gecontracteerde zorg. Dat wil zeggen dat je alleen naar een zorgverlener kunt gaan die jouw zorgverzekeraar kiest. Doe je dit niet en maak je gebruik van een andere zorgverlener? Dan bestaat er de kans dat je uiteindelijk een groot gedeelte van het bedrag zelf moet betalen. Dit daar een budgetpolis soms maar 65% vergoeding geeft van het totale bedrag, indien de zorg dus niet gecontracteerd is.

Tip: Check vooraf of het ziekenhuis bij jou in de buurt, of de zorgverlener waar jij gebruik van maakt is gecontracteerd. Dit voorkomt achteraf een financiële tegenvaller.

Naturapolis

Deze polis kenmerkt zich door dezelfde beperkingen als de budgetpolis. Bij een naturapolis is het echter zo geregeld dat zij minimaal 75% moeten vergoeden bij niet gecontracteerde zorg. Indien dit lager is dan wordt de titel verandert naar een budgetpolis. Wat wij veelal terugzien is dat veel naturapolissen wel meer ziekenhuizen hebben gecontracteerd dan de budgetpolissen.

Combinatiepolis

Deze polis kent nagenoeg een volledige keuzevrijheid. Echter is deze beperkt door de gecontracteerde zorg binnen de GGZ en de thuiszorg. Dit is weer het gevolg van in het verleden malafide bedrijven die misbruik hebben gemaakt van de volledige restitutie. Hiermee brachten zij exorbitante bedragen in rekening voor behandelingen die normaliter veel goedkoper zijn. Desalniettemin een goed alternatief voor de restitutiepolis, iets goedkoper maar wel met een zeer ruime keuzevrijheid.

Restitutiepolis

De restitutiepolis is de duurste polis die je kunt vinden voor de zorgverzekering 2022. Echter ben je dan ten alle tijden verzekerd van een volledige vergoeding, ongeacht of de zorgverlener is gecontracteerd.

Welke zorgverzekering kies jij?

Wij hopen dat de verschillen in de polisvoorwaarden jou een inzicht hebben gegeven in welke keuze jij kunt maken. Vanuit ZorgverzekeringWijzer raden wij ten alle tijden de budgetpolis af, daar dit in veel gevallen veel extra kosten met zich meebrengt indien jij zorgkosten gaat maken. Wil jij meer lezen over de risico’s van deze goedkope zorgpolis? Lees dan ons artikel een goedkoopste zorgverzekering? Ben jij er al uit, ga dan direct door naar onze zorgvergelijker om te starten met je zorgverzekering vergelijken. Kom je er niet uit met het overstappen? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Zij staan je graag bij met het afsluiten van je zorgverzekering.

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie