Zorgverzekering na de verkiezingen

veranderingen zorgverzekeringen

De verkiezingen zijn weer achter de rug, de partijen zijn gekozen en natuurlijk staan er dan meestal weer een aantal wijzigingen in de planning. Deze wijzigingen zijn geheel afhankelijk van de formatie die uiteindelijk plaats gaat nemen en welke zullen gaan regeren.  Zoals het er op dit moment uitziet kunnen we bijna stellen dat dit de partijen CDA, VVD en D66 zullen zijn die de lijnen gaan bepalen.

Wat gaat er gebeuren met het eigen risico van de zorgverzekering?

Zoals alle partijen hebben ook deze partijen in de partijplanning, welke al voor de verkiezingen bekend wordt gemaakt bepaalde speerpunten over de onderwerpen van de zorgverzekeringen vastgesteld. Op basis van die plannen met betrekking tot het huidige eigen risico zijn de partijpunten als volgt:

  • VVD = Het gelijk houden van het huidige eigen risico van de zorgverzekering, wel een limiet per behandeling instellen.
  • CDA = Het gelijk houden van het huidige eigen risico van de zorgverzekering, wel een limiet per behandeling instellen.
  • D66 = Het eigen risico verhogen naar een maximum van € 400,- op jaarbasis met een limiet van € 100,- per behandeling

Op basis van de bovenstaande punten per partij, zouden we bijna kunnen stellen dat het eigen risico of vastblijft op € 385,- of een minimale stijging maakt. Wel zullen we voor de zorgverzekering 2022 vermoedelijk een limiet per behandeling krijgen. Dit zou betekenen dat je niet direct je gehele eigen risico verbruikt als je met een beetje pech op de spoedeisende hulp beland.

Wat gebeurt er straks met de zorgverzekering en het zorgstelsel zelf?

Ook dit staat beschreven in de standpunten van de partijen, en net als voorgaande jaren blijft het zorgstelsel op dezelfde wijze behouden. Daar de partijen die gaan regeren dit allemaal wensen. Het had echter ook anders gekund met bijvoorbeeld een Nationaal Zorgfonds waar vooral de linkse partijen zich de afgelopen jaren hard voor hebben gemaakt.

De Zorgverzekering zal mogelijk iets gaan veranderen qua prijs en opzet dit stellen de betreffende partijen:

  • D66: Willen een beter en effectiever basispakket en de zorgpremie omlaag.
  • VVD: Willen een beter en vooral duidelijker aanbod voor de klant en afschaffen kortingen en collectieven.
  • CDA: Willen dat de marktwerking afneemt en de zorgaanbieders meer samenwerkingen gaan zoeken.

Kortom kunnen we stellen dat de partijen het eigenlijk in grote lijnen met elkaar eens zijn, het basispakket zal mogelijk iets worden verandert. Iets wat we de afgelopen jaren steeds vaker zien is dat de behandelingen bewezen moeten zijn en hier ook op langere duur op gecontroleerd worden. De zorgpremie zal naar verwachting niet veranderen. Dit ook gezien de huidige situatie rondom de “Coronazorg” (wat stukken duurder is dan normale zorg) en het achterlopen van de “geplande zorg”.

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van de zorgverzekeringen? Blijf ons volgen en schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

 

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn momenteel nog geen reacties.

Geef een reactie